Amerika blijkt in 1961 te zijn ontsnapt aan een kernramp. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De krant wist, met behulp van de Freedom of Information Act de hand te leggen op een geheim rapport waar dit uit blijkt.
Op 23 februari 1961, drie dagen na de inauguratie van president John F. Kennedy, kwam een B52 bommenwerper met aan boord enkele waterstofbommen in de problemen. Boven de plaats Goldsboro verloor het toestel twee waterstofbommen. Een van deze bommen ontplofte volgens The Guardian bijna. In het document waarop de krant de hand wist te leggen staat dat drie van de vier veiligheidsmechanismes van deze bom niet werkten. Nadat het kernwapen uit het vliegtuig was opende de bom een parachute en sprong op scherp. Aangezien drie van de vier ingebouwde veiligheidsmechanismen dienst weigerden kwam een kernramp hierna zeer dichtbij.
Kleine elektrische schok
Het vierde en meest gevoelige mechanisme, een kleine elektrische schakelaar, wist de bom uiteindelijk wel uit te schakelen. Volgens The Guardian was een kleine elektrische schok echter al genoeg geweest om ook dit laatste veiligheidsmechanisme uit te schakelen.
Het incident was bekend maar volgens de Amerikaanse overheid waren er nooit levens in gevaar. De lading van de bom was 260 keer krachtiger dan de lading van de atoombom die in 1945 op Hiroshima werd gegooid.
Ook interessant: De Koude Oorlog (1945-1991) – Samenvatting & Tijdlijn
Overzicht van Boeken over de Koude Oorlog