Week van de koloniale geschiedenis

Beatrix’ leven en werk in foto’s

Koningin – Beatrix – Foto: Vincent Mentzel (Rijksmuseum)
Naar aanleiding van het aangekondigde aftreden van koningin Beatrix, heeft het Rijksmuseum Amsterdam een fototentoonstelling over het leven en werk van de vorstin samengesteld. De tentoonstelling, getiteld Beatrix Regina, is sinds donderdag in het museum te zien.

In de presentatie wordt niet alleen aandacht besteed aan het staatsrechtelijk en maatschappelijk functioneren van de konining. Er is ook aandacht voor haar privé-leven. De tentoonstelling bevat foto’s uit de eigen collectie van het museum. Het gaat onder meer om foto´s van bekende fotografen als Werry Crone, Stephan Vanfleteren, Morad Bouchakour en Vincent Mentzel.

Het Rijksmuseum:

- advertentie -

Koninginnedagen, ‘bordes-foto’s’ met een nieuw kabinet, de Gouden Koets en de inhuldigingsplechtigheid van 1980 zijn te zien, alsmede jeugdfoto’s gemaakt door Prins Bernhard in ’38 en ’43. Beroemd zijn de ‘snapshots’ uit 1965 van de jonge prinses aan de arm van een dan nog onbekende Prins Claus en -met pruik en de Strijdkreet van het Leger des Heils onder de arm- in gezelschap van Majoor Bosshardt op de Amsterdamse Wallen.

De tentoonstelling is geopend op donderdag 31 januari, de vijfenzeventigste verjaardag van koningin Beatrix.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: