Dark
Light

Belgische archeologen vinden beeld farao Sahoere

2 minuten leestijd
Beeld van Sahoere van Elkab - vooraanzicht (© KMKG, Brussel)
Beeld van Sahoere van Elkab - vooraanzicht (© KMKG, Brussel)

Een opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel heeft in Egypte een deel van een beeld van farao Sahoere ontdekt. Deze farao regeerde van circa 2496 tot 2483 voor Christus.

De vondst is gedaan in Elkab, tussen Luxor en Aswan. Archeologen van de KMKG werken al 75 jaar in dat gebied. Deze site is van oudsher bekend om zijn grafkapellen uit het Nieuwe Rijk. De Belgische wetenschappers spitten echter verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd.

In maart blijken de Belgische archeologen een spectaculaire vondst te hebben gedaan. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld. De basis en onderbenen zijn gevonden. Dit deel is 21,7 centimeter hoog. Geschat wordt dat het complete beeld 70 centimeter hoog was.

beeld van Sahoere van Elkab - bovenaanzicht (© KMKG, Brussel)
beeld van Sahoere van Elkab – bovenaanzicht (© KMKG, Brussel)

Unieke vondst

Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (KMKG) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is volgens de onderzoekers op zich niet onlogisch, omdat die expedities uitzond naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent.

De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

De onderzoekers stellen dat het om een unieke vondst gaat. Er kunnen namelijk slechts twee andere beelden met zekerheid aan Sahoere toegeschreven worden (bewaard in het Metropolitan Museum van New York en het Caïro Museum). De KMKG:

“Intrigerend gegeven is dat de koning wordt voorgesteld met een nauw aansluitend kleed dat de voeten volledig omhult. Gaat het om een bijzondere voorstelling van het heb-sed kleed dat de farao droeg tijdens het verjongingsritueel op zijn jubileumfeest? De koning als mummie voor hij heropleeft na dertig jaar koningschap? Vraag is ook of deze voorstellingswijze de latere manier van afbeelden van de dodengod Osiris heeft beïnvloed. Het zijn nieuwe, boeiende onderzoeksvragen voor de egyptologie.”

×