Beroemd ‘Tulpenboek’ gedigitaliseerd

De Brabantsson – Foto: Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een van de topstukken uit de collectie, het zogenaamde Tulpenboek, gedigitaliseerd. Bezoekers kunnen vanaf nu in het museum met behulp van een touchscreen door het boek bladeren.

Het Tulpenboek werd in tweede helft van de zeventiende eeuw gemaakt en omvat meer dan veertig geschilderde tulpen. Tot voor kort was het boek slechts af en toe in het museum te zien. Het lag dan opengeslagen op één bladzijde. Het boek doorbladeren kon niet.

Het Frans Hals Museum heeft van alle bladen uit het boek digitale opnamen laten maken en die zijn verwerkt tot een touchscreen-presentatie. Hierdoor zijn alle bloemen in het boek voor bezoekers voor het eerst al bladerend te bekijken. Rondom de touchscreen is de kleine tentoonstelling Tulpomania ingericht. Deze loopt tot en met 6 mei 2012.

De tulpen in het ‘Tulpenboek’ zijn gemaakt door

- advertentie -verschillende kunstenaars. De beroemdste is die van Judith Leyster uit 1643: de vroege Brabantsson. Alle tulpen zijn geschilderd op kostbaar perkament, waarschijnlijk voor een handelaar of verzamelaar. Ze zijn gemaakt tussen 1640 en 1700, dus na de ineenstorting van de markt.

In het begin van de zeventiende eeuw waren tulpen enorm populair. De handel in bloembollen, en dan vooral in tulpen, werd in deze periode een lucratieve onderneming. Op het hoogtepunt van deze zogenaamd ‘Tulpomanie’, rond 1630, kostte een bijzondere tulpenbol evenveel als een heel grachtenpand.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →