Dark
Light

Bijzondere bommenwerper naar Rotterdam

Auteur:
1 minuut leestijd
Casa 2.111 bommenwerper - Foto: OTRS - Mike Freer
Casa 2.111 bommenwerper - Foto: OTRS - Mike Freer

Voor een grote tentoonstelling over het bombardement op Rotterdam heeft Museum Rotterdam een Casa 2.111 bommenwerper weten te bemachtigen. Het toestel lijkt sterk op de Duitse Heinkel-bommenwerper die in mei 1940 boven Rotterdam werd ingezet.

Rotterdam na het bombardement van mei 1940
Rotterdam na het bombardement van mei 1940
Het toestel dateert uit de jaren vijftig en staat momenteel nog in een depot van het Militärhistorisches Museum (MHM) in Berlijn. De zeventien meter lange bommenwerper wordt eerst opgeknapt. Wereldwijd bestaan er nog maar vier Casa 2.111 bommenwerpers. Het toestel dat naar Museum Rotterdam gaat is eerder al eens te zien geweest in de film The Battle of Britain.

De tentoonstelling over het bombardement, De Aanval – Rotterdam onder vuur, 10-14 mei 1940, wordt op 25 april 2015 geopend. Waar de bommenwerper precies wordt geplaatst is nog niet duidelijk. De tentoonstelling, die georganiseerd wordt in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, het (MHM) en het OorlogsVerzetsMuseum, duurt zes maanden en moet zo’n tweehonderdduizend mensen trekken.

Na afloop wordt de bommenwerper overgebracht naar Dresden waar hij een publiekstrekker moet worden in het Militärhistorisches Museum.

Bekijk ook: Beelden van het bombardement op Rotterdam

×