Dark
Light

Bijzondere Chinese munt gevonden in Kenia

Auteur:
1 minuut leestijd

In Kenia is onlangs een bijzondere Chinese munt gevonden. De munt is zo’n zeshonderd jaar oud en toont volgens onderzoekers aan dat er destijds al handelsbetrekkingen waren tussen Afrika en het Verre Oosten, tientallen jaren voordat Europese ontdekkingsreiziger in het gebied arriveerden.

Giraffe die Zheng He tijdens een van zijn reizen meenam uit Afrika
Het gaat om een munt uit de tijd van Yongle, een beroemde Ming-keizer die regeerde van 1403 tot 1424. De vondst werd gedaan op het eiland Manda door medewerkers van het Field Museum in Chicago en de universiteit van Illinois. De munt is van zilver en koper en heeft een gat in het midden waardoor hij aan een riem gedragen kon worden. Op de munt is ook de naam van keizer Yongle te vinden.

Keizer Yongle is onder meer bekend omdat hij tijdens zijn bewind opdracht gaf de Grote Muur te herstellen en verder uit te breiden. Ook verplaatste hij zijn hof van Nanjing naar Beijing waar hij de zogenaamde Verboden stad liet bouwen. De keizer liet verder een enorme zeevloot opbouwen en stuurde zijn admiraal en vertrouweling Zheng He op lange ontdekkingsreizen. Deze beroemde ontdekkingsreiziger, ook wel eens de Columbus van China genoemd, trok onder meer naar Java, Sumatra, Sri-Lanka, de Perzische Golf en de oostkust van Afrika.

Zheng He was echter niet zozeer geïnteresseerd in het aanknopen van handelscontacten. De reizen stonden vooral in het teken van politiek en het verkennen van de wereld. Uit veel gebieden werden een soort trofeeën meegenomen. Uit Afrika werd bijvoorbeeld een giraffe meegebracht.

Door de vondst van de munt op Manda denken de onderzoekers dat Zheng He tijdens een van zijn reizen mogelijk ook dit Afrikaanse eiland aan heeft gedaan.

Na de dood van keizer Yongle in 1424 beval zijn opvolger, Hongxi, een eind te maken aan de kostbare expedities. Voor China brak toen een nieuwe periode van zelfverkozen isolement aan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×