Boliviaans dagboek Che Guevara online te bekijken

1 minuut leestijd
Dagboek van Che Guevara – Bron: www.chebolivia.org

Een kopie van een handgeschreven dagboek van Che Guevara, hét symbool van de Cubaanse revolutie, is sinds deze week online te bekijken. Het gaat om het dagboek dat de revolutionair in de periode voor zijn dood in 1967 bijhield in de bergen van Bolivia.

De in Argentinië geboren Che Guevara speelde een belangrijke rol in de revolutie die Fidel Castro in 1959 aan de macht hielp op Cuba. Na in Cuba verscheidene overheidsposten te hebben bekleed reisde Guevara naar Afrika om ook daar een revolutie te bewerkstelligen. Deze campagne mislukte echter, waarna de Argentijn terugkeerde naar Zuid-Amerika.

Ernesto ‘Che’ Guevara


In 1966 vertrok Che Guevara naar Bolivia waar hij probeerde een boerenopstand te ontketenen. In het voorjaar van dat jaar boekte hij met zijn guerrilla’s enkele kleine successen tijdens schermutselingen met het Boliviaanse leger. Tot ontevredenheid van Guevara bleek de boerenbevolking moeilijk over te halen deel uit te gaan maken van de guerrillabeweging. Daarnaast weigerde de Boliviaanse Communistische Partij Guevara’s troepen te ondersteunen.

Het dagboek dat online gezet is geeft inzicht in deze laatste fase uit het leven van de bekende revolutionair. Che Guevara schreef in het dagboek van november 1966 tot en met oktober 1967.

Op de achtste oktober werd Guevara na een kort vuurgevecht overvallen door het Boliviaanse leger. Een dag later werd hij overgebracht naar een schoolgebouw en geëxecuteerd door de Boliviaan Mario Terán.

Zijn dagboek werd later overgedragen aan Cuba, dat het in 1968 publiceerde. Volgens onderzoekers bevatte die tekst echter een aantal wijzigingen ten opzichte van het originele manuscript. Zo zou bijvoorbeeld het ruwe taalgebruik wat zijn gekuist. Een kopie van het originele dagboek is nu te bekijken op www.chebolivia.org

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×