De British Library heeft deze week een online krantenarchief geopend. In het archief zijn ongeveer vier miljoen pagina’s van historische kranten te doorzoeken.
De webdienst is dinsdag officieel gelanceerd. Via britishnewspaperarchive.co.uk zijn vier miljoen pagina’s van meer dan tweehonderd krantentitels uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland te doorzoeken. Het merendeel van de kranten dateert uit de negentiende eeuw. Er zijn echter ook een aantal oude kranten uit de eerste helft van de achttiende gedigitaliseerd.
Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de database. Dagelijks werden er achtduizend krantenpagina’s gescand. Er zijn plannen om in de komende tien jaar nog eens veertig miljoen extra krantenpagina’s te digitaliseren.
De gedigitaliseerde kranten zijn onder meer te doorzoeken op trefwoord, naam, artikel, datum, gebeurtenis en afbeelding. Op de net gelanceerde site kopt de British Library met grote letters dat het doorzoeken van de database geheel gratis is. Wie echter een krant in detail wil bekijken moet wel betalen.
Koninklijke Bibliotheek
Nederland heeft al langer een online historisch krantenarchief. Dit archief is gratis te doorzoeken en opgezet in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De webdienst werd in mei 2010 gelanceerd en is sinds die tijd al ruim een miljoen keer bezocht. Tot eind volgend jaar zal de Nederlandse webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s. Via kranten.kb.nl kranten uit de periode van 1618 tot en met 1995 te bekijken.
Onlangs werd de dienst nog uitgebreid met een groot aantal na-oorlogse kranten, waaronder de zogenaamde Juinensche Courant van ‘Van Kooten en De Bie’.
Lees ook: Delpher.nl: goudmijn voor historische informatie
Boek: De krant. Een cultuurgeschiedenis