Artikelen over de geschiedenis van de architectuur. Nieuws over bijzondere historische bouwwerken maar ook over grote architecten of boeken over de architectuurgeschiedenis.
De trulli van Alberobello zijn iconische, witgekalkte huisjes met kegelvormige daken in de Zuid-Italiaanse regio Puglia, die sinds 1996 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.…
De Nederlandse bouwmeester Tilman van Gameren verwierf in de zeventiende eeuw grote faam als hofarchitect in Polen, waar hij in barokstijl talloze kerken, paleizen en buitenhuizen…
In het jaar 1925 wordt de Waalwijkse Sint-Jan in gebruik genomen. Een imposant kerkgebouw in neo-Byzantijnse stijl, met negentien koperen koepels en een forse toren. Een…
In de jaren vijftig speelden werkgevers een grote rol in de huisvesting van hun werknemers, bijvoorbeeld door hen doorzonwoningen aan te bieden in opkomende nieuwbouwwijken. Deze…
De bijna duizend kilometer lange rivier de Maas is een bron van leven, met karakteristieke fauna en flora. Een landschapsbeeldbouwer, archeologische site, vereringsplaats, historisch kruispunt, politieke…
Op 23 oktober 1853 werd in Valkenburg een gloednieuw treinstation geopend, als onderdeel van de spoorlijn tussen Maastricht en Aken, de allereerste internationale treinverbinding van Nederland.…
Hedy d’Ancona speelde als minister een cruciale rol in het behoud van het Olympisch Stadion door het historische bouwwerk op de rijksmonumentenlijst te plaatsen, waardoor het…
Op 5 oktober 1982 overhandigde toenmalig koningin Beatrix de sleutel van de vijf miljoenste woning van Nederland aan mevrouw C. van Voorthuizen-Van Vliet. Deze gebeurtenis vond…
De veelzijdige architect, spoorwegingenieur en ondernemer Theodor Sanders (1847-1927) zette zich onvermoeibaar in voor de vooruitgang. De wat vergeten compagnon van Berlage droeg veel bij aan…
Het begrip Gesamtkunstwerk komen we geregeld tegen in de kunstgeschiedenis en architectuur. Het Duitse woord betekent letterlijk 'totaalkunstwerk'. Het verwijst naar een kunstvorm waarin verschillende disciplines…
De wereldberoemde Notre-Dame van Parijs is binnenkort na te bouwen met LEGO. De Deense speelgoedfabrikant heeft hiervoor een set voor volwassenen ontwikkeld. Wie de historische kathedraal…
Fort Boyard is een ovaalvormig verdedigingswerk voor de Franse westkust dat bij het grote publiek vooral bekend werd doordat er een televisiespel werd opgenomen.…
Geert-Jan Mellink verdiepte zich in de geschiedenis van de Nederlandse bouwwereld tijdens de bezetting. Een opmerkelijke rol was toen weggelegd voor NSB-aannemer ir. R.A.Th. Brusse. Hij…
Een timpaan (timpanum) is een architecturaal element dat meestal voorkomt in de vorm van een halfronde of driehoekige decoratieve gevel boven de ingang van voorname gebouwen,…
Nederzettingen kunnen uitgroeien tot steden, die bescherming verdienen tegen de buitenwereld. Er verschijnen omwallingen en muren. Het kanon schiet deze aan flarden en dus worden stevige…
"Quadratl-Hoffmann!" Wegens zijn voorliefde voor vierkanten motieven herhaald in vele ontwerpen, kreeg Josef Hoffmann (1870-1959) die bijnaam. Gebouwen, decoratie, meubels, tafelgerei, tapijten, lampen, zelfs lusthoven ontstonden…