Dark
Light

Christie’s veilt romantische werken uit Spaanders-collectie

Auteur:
2 minuten leestijd

Mari ten Kate (1831-1910), Cadeautjes kopen voor Sinterklaasfeest
Bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam worden maandag 22 schilderijen van de Nederlandse romantische schilder Johan ‘Mari’ Henri ten Kate (1831-1910) geveild. De werken zijn afkomstig uit de zogenaamde Collectie Spaander. Een bijzondere collectie.

Sinds 1885 nodigt Hotel Spaander in Volendam al kunstenaars uit voor een overnachting. De kunstenaars hoeven niet te betalen voor hun verblijf, zolang ze maar een kunstwerk achterlaten. Het artistieke klimaat van het hotel creëerde in de loop der tijd een bijzondere collectie werken vanHotel Spaander rond de vorige eeuwwisseling

onder meer kunstenaars als Paul Signac en Theo van Rijsselberghe. De kunstverzameling trok op haar beurt ook veel bezoekers. Onder andere Liza Minelli, koningin Emma, Johan Cruyff, cellist Pablo Casals, Mohammed Ali en revolutionair Lev Trotski overnachtten in het hotel in Volendam.

Hotel Spaander

Na een carrière als schipper nam Leendert Spaander (1855-1955) in 1881 een café in Volendam over. Hij breidde het café al snel uit met hotel en restaurant. Bij de ontwikkeling van zijn hotel maakte Spaander gebruik van de kennis die hij tijdens zijn levens als schipper had opgedaan. In Engelse kustplaatsjes had hij gezien hoe vissersfamilies bijverdienden door onderdak te bieden aan kunstenaars die hun vangst, de golven en het strand kwamen vastleggen. Spaander richtte in het hotel een atelierruimte in en nodige vervolgens bekende kunstenaars uit te komen schilderen. Met zijn zeven dochters beschikte de zakenman ook nog eens over een ruim modellenaanbod.

Spaander bleek een slimme keus te hebben gemaakt. De schilderijen die hij van de kunstenaars kreeg gaven het interieur van zijn hotel internationale allure. Anderzijds werkten de doeken die de kunstenaars elders verkochten als een soort visitekaartje voor Volendam in het algemeen en zijn hotel in het bijzonder.

Mari ten Kate (1831-1910), Aanstormend Talent

Vanaf 1919 had Spaanders dochter Alida de leiding in het hotel. Na de Tweede Wereldoorlog vervingen de dagjesmensen de kunstenaars en beau monde. De collectie Spaander bleef ook in deze periode echter aangevuld worden. De Volendammer aannemer Hein Schilder (Madoet), die Hotel Spaander na haar dood overnam, zette dit nadien voort.

De collectie is momenteel veel te groot om in het hotel ten toon te stellen. Daarom worden bij Christie’s maandag 22 schilderijen van Mari ten Kate onder de hamer gebracht. Als romanticus idealiseerde deze Ten Kate de natuurlijke eenvoud en deugdzaamheid van het simpele boeren- en vissersbestaan, vaak met composities vol kinderen. Op de schilderijen zijn veelal typisch Hollandse taferelen vastgelegd. De te veilen werken hebben bijvoorbeeld titels als Sneeuwballen gooien, Kegelen en Cadeautjes kopen voor Sinterklaasfeest.

×