De chalcografie van de Koninklijke Bibliotheek

2 minuten leestijd

Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans – Francisco Domenech, 1488 – Afb: KBR
De dienst chalcografie (letterlijk plaatsnijkunst, graveerkunst op koper) van de Koninklijke Bibliotheek van België werd onder impuls van de toenmalige minister voor Kunst en Wetenschappen Jules Destrée * (1863-1936) opgericht in de jaren dertig van vorige eeuw. Een kennismaking met deze onbekende parel:

Kunst voor allen

De dienst chalcografie heeft zich sinds haar ontstaan steeds tot doel gesteld om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Tot op de dag van vandaag kunnen er tegen uiterst democratische prijzen afdrukken bekomen worden van diverse originele platen of van kopieën. Zowel werken van oude Belgische meesters als van hedendaagse kunstenaars zijn beschikbaar. Vooral de land- en stadsgravures worden door de talrijke liefhebbers gretig afgenomen.



Het oudste en ongetwijfeld meest prestigieuze stuk van de collectie is echter de burijngravure de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, van de Spaanse dominicaan Francisco Domenech dewelke dateert uit het einde van de vijftiende eeuw, meer bepaald uit 1488. Deze gravure bood indertijd de gelovigen in vijftien taferelen de bezinning aan door te verwijzen naar de belangrijkste episodes uit het leven en dood van Christus en van de moeder Gods. Voor de vele mensen die toen niet konden lezen of schrijven verving de rozenkrans immers de lezing van het psalter van de monniken.

Daarnaast kunnen de bezoekers kiezen uit de albums met etsen die bij de ingang van de dienst mooi gerangschikt zijn op formaat en elk een specifieke code hebben. In totaal is er keuze uit zo’n 2000 werken en gravures. Daarenboven groeit de verzameling elk jaar aan met werken die representatief zijn voor de productie van hedendaagse gravures.

Belgische meesters en hedendaagse kunstenaars

Voorts treffen we tussen de werken een zestal gravures aan van Felicien Rops (1833-1898), een Belgische graficus, schilder en karikaturist. Verder bestaat de verzameling tevens uit een vijftiental gegraveerde platen van de Franse fauvist Henri Evenepoel (1872-1899). Maar ook hedendaagse kunstenaars komen ruimschoots aan bod. Zo zijn er gravures van Jean-Claude Salemi, Kikie Crevecoeur en Roger Somville. De artiesten voorzien hun werk van een nummer en handtekening en ontvangen tien procent op de verkoop. De meesten van hen komen regelmatig langs op de dienst om advies te geven voor het afdrukken. Onder de klanten bevinden zich zowel particulieren als mensen van de Europese Unie, ambassades en internationale bedrijven.

De activiteiten van het eigenlijke atelier

Paysage aux deux charmes, Albert Delstanche – Afb: KBR

Het atelier valt op omdat het er kraaknet bijligt. De bezoeker kan er zelfs de drukinkt niet ruiken. Groepen studenten of particulieren kunnen er op aanvraag kennis maken met de verschillende druktechnieken. Er worden demonstraties gegeven waarna men zelf aan de slag kan gaan in het atelier. Bovendien worden bij tijd en wijle ook exposities georganiseerd. Zo belichtte de meest recente overzichtstentoonstelling gravures van de vijftiende tot de twintigste eeuw.

Een project dat tot op heden echter nog geen vaste voet aan wal heeft gekregen is het op stapel zetten van een expo in samenwerking met de enige drie andere chalcografiediensten die Europa telt, namelijk die van Parijs, Rome en Madrid. Intussen is de dienst begonnen met de introductie van een geïnformatiseerde catalogus van al de werken. Wie dus op zoek is naar een leuk en origineel geschenk kan hier zijn keuze maken via de shop in de inkomhal van de Koninklijke Bibliotheek.

(*) Jules Destree ging de geschiedenis in met een open brief aan de toenmalige Belgische vorst Albert I waarin hij op onverbloemde wijze het volgende neerschreef: “Sire, u regeert over twee volkeren. In België zijn er de Walen en de Vlamingen, er zijn geen Belgen!”

Gepassioneerd door vreemde culturen en de geschiedenis van het vroege neolithicum tot aan onze moderne tijden schreef Rudi Schrever verscheidene jaren op regelmatige basis artikelen voor Historiek.net en andere gespecialiseerde vakbladen.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×