Dark
Light

De herkomst van zeeheldengeslacht Tromp

1 minuut leestijd
Praalgraf van Maarten Tromp in Delft (Bron afbeelding: Picasa Web)
Grafmonument van Maarten Tromp

De herkomst van zeeheldengeslacht Tromp
Het zeeheldengeslacht Tromp is in Nederland erg beroemd. Lange tijd was echter helemaal niet zo duidelijk waar dit geslacht precies vandaan kwam. Genealogen zochten maar liefst 250 jaar lang naar de ware herkomst van het zeeheldengeslacht.

De familie Tromp liet zelf geen geslachtregister achter. Wel is bekend dat de latere familie pretendeerde van het aanzienlijke Delftse brouwersgeslacht Van der Wel af te stammen.Grafmonument van Maarten Tromp

Pas in 2011 wisten de Delftse onderzoekers Henk Morien en Hans Nagtegaal de juiste herkomst van de familie te ontleden. Het bewijs vonden ze in documenten uit de zestiende eeuw die worden bewaard in Archief Delft.

In Museum Het Prinsenhof in Delft is vanaf vrijdag 14 september een kleine tenstoonstelling te zien rond het zeeheldengeslacht en de daden van onder meer Maarten Tromp (1598-1653) op zee.

In de collecties van Erfgoed Delft bevindt zich een verzameling unieke objecten en archivalia gerelateerd aan het geslacht Tromp. Met behulp van die stukken wordt het verhaal in de tentoonstelling gepresenteerd. Twee originele documenten die het bewijs vormen van de herkomst van het geslacht zijn ook te zien in de expositie. Daarnaast zijn een aantal persoonlijke bezittingen van Admiraal Tromp en brieven die door hem zijn geschreven aan de koning van Frankrijk Lodewijk de XIII en aan stadhouder Frederik Hendrik.

De tentoonstelling, getiteld Tromp, een mythe ontrafeld, is te zien van 14 september 2012 tot en met 13 januari 2013.

×