De jaren zestig in woord en beeld

2 minuten leestijd
Dolle Mina, 1970 (CC Spaarnestad)
Dolle Mina, 1970 (CC Spaarnestad)

Het Grote Jaren 60 Boek (uitgeverij WBooks) is een van de delen uit een reeks. Eerder in de reeks kwamen boeken uit over de Tweede Wereldoorlog, de jaren 1950, het Grote Boerderijenboek en het Grote Gouden Eeuw Boek. Net als de eerdere delen is ook het Grote Jaren 60 Boek inhoudsrijk en visueel erg aantrekkelijk.

Het eerste verkiezingsbord van de Provopartij te Amsterdam, 8 mei 1966 - CC / Nationaal Archief
Het eerste verkiezingsbord van de Provopartij te Amsterdam, 8 mei 1966 – CC / Nationaal Archief
Als je het Grote Jaren 60 Boek hebt gelezen en bekeken, weet je ruim voldoende over het meest revolutionaire decennium uit de twintigste eeuw. Het boek is samengesteld door René Kok, Erik Somers en Paul Brood. Ze openen met een historische inleiding, die begint met een breed perspectief op mondiale ontwikkelingen gedurende de jaren 1960 en uitloopt op een typering van de situatie in Nederland.

Koekkoek en pacifisten begon met verzet

Op wereldniveau was sprake van de Koude Oorlog, de Vietnamoorlog, spanningen in het Midden-Oosten zoals de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de dekolonisatie in met name Afrika.

Specifiek voor Nederland gold in de jaren 1960 dat er afscheid genomen moest worden van de kolonie Nieuw-Guinea in 1962. Verder protesteerden de Provo’s – die meteen aan het begin van het boek met de bekende foto “Beter langharig dan kortzichtig” geïntroduceerd worden – tegen de oorlog in Vietnam. Meer nog stelden zij met rookbommetjes en rellen het huwelijk van prinses Beatrix en de Duitse prins Claus von Amsberg ter discussie. Verder vond er, denk aan de Dolle Mina’s, een ingrijpende seksuele revolutie plaats waarbij de vrouw ‘baas in eigen buik’ wenste te zijn en de pil ingang vond. Niet het minst belangrijk was de snelle opmars van de televisie in de Nederlandse huishoudens, een symbool van de sterk groeiende welvaart in de jaren 1960.

De auteurs behandelen gelukkig niet alleen de standaard onderwerpen, maar stellen ook her en der een in de beeldvorming vastgeroeste gedachtegang ter discussie. Het volgende citaat maakt dit duidelijk:

“Waren het echt de jongeren die zorgden voor de revolutie van de jaren zestig in onze maatschappij? De journalist Henk Hofland schreef al in 1972 dat het eerste politieke verzet kwam van de boeren (onder leiding van Hendrik Koekkoek) en de pacifisten (verenigd in de Pacifistisch-Socialistische Partij).” (8)

Fraaie foto’s

Het grote jaren 60 boekHet Grote Jaren 60 Boek staat vol met fraaie foto’s, zowel in kleur als zwart-wit. De afbeeldingen geven een goede indruk van de woelingen en vernieuwingen door de evenwichtige thematische verdeling. Zo komen onder meer sport, economie, muziek, politiek en andere culturele uitingen aan bod. Alle foto’s bevatten korte beschrijvingen, zodat de lezer de illustraties kan duiden.

Heel aardig zijn foto’s van de barre Elfstedentocht van 1963, het bezoek van prinses Beatrix aan John F. Kennedy in februari 1963 en het televisiedebuut van Sonja Barend in 1966. We treffen de beroemde foto aan van Jan Janssen, die als enige Nederlander de Tour de France wist te winnen in 1968. De bouw van de Bijlmer, gastarbeiders, het Blokker-concert van de Beatles, zelfbedieningswinkels en de kraakbeweging zijn zo maar enkele voorbeelden.

Boek: Het Grote Jaren 60 Boek

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×