Dark
Light

De rozen van Pierre-Joseph Redouté

Auteur:
2 minuten leestijd

Pierre-Joseph Redouté, Paeonia moutan, ca. 1813, Collectie Fitzwilliam Museum, Cambridge
De Franse schilder en plantkundige Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) was in zijn tijd een zeer gerenommeerd bloemenschilder. Zo kreeg hij klinkende bijnamen als Rembrandt van de rozen en Rafaël van de bloemen. Teylers Museum in Haarlem wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan de kunstenaar.

In de achttiende eeuw was er een botanische rage. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische en zeldzame planten naar Europa gebracht. Liefhebbers spaarden kosten noch moeite om hun tuinen en parken van de laatste nieuwigheden te voorzien en de natuur in kaart te brengen. Botanisch kunstenaars waren van groot belang om alle nieuwe kennis heel precies af te beelden en Pierre-Jospeh Redouté was een kunstenaar die daar zeer bedreven in was.


Pierre-Joseph Redouté was aanvankelijk toneelontwerper maar na een kennismaking met de Franse botanist Charles Louis L’Héritier had hij zich gespecialiseerd in het tekenen van planten. Hij was hier zo goed in dat hij zelfs kabinetschilder werd van Marie Antoinette en in 1793 werd hij ‘bloemenschilder van de natie’. Weer wat later mocht hij zich de officiële schilder van de Jardin des Plantes, een beroemde botanische tuin in Parijs, noemen.

Teylers Museum wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan het werk van de Fransman onder de titel Rozen van Redouté. Het museum:

De sierlijke rozen, spectaculaire lelies en andere prachtige bloemen en planten die Pierre-Joseph Redouté tekende en schilderde, zijn onovertroffen in hun wetenschappelijke precisie én in hun artistieke schoonheid. Niet voor niets ontving hij officiële benoemingen van koningin Marie- Antoinette en keizerin Joséphine Bonaparte en gaf hij privélessen botanisch tekenen aan de familie van koning Louis-Philippe. In deze overzichtstentoonstelling zijn onder meer de schitterende bloemaquarellen te zien die hij maakte voor keizerin Joséphine.

Veel tekeningen van Redouté zijn destijds gereproduceerd in kostbare boekwerken. In de tentoonstelling zijn verschillende van deze werken te bewonderen. Het museum toont een aantal bruiklenen maar bezit zelf ook een boeken op het terrein van de botanische kunst, waaronder een aantal met werken van Redouté. De tentoonstelling is te zien van 19 januari tot en met 5 mei 2013.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×