Dark
Light

Decembermoorden herdacht in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

Plaquette bij de Mozes en Aäronkerk – Foto: CC/Brbbl
In Amsterdam worden donderdagavond met een fakkelwake en een bijeenkomst in de Mozes en Aäronkerk de Decembermoorden van 1982 herdacht.

Op 8 december 1982 werden vijftien critici van het militaire regime in Suriname zonder vorm van proces doodgeschoten op Bastion Veere in Fort Zeelandia. De vijftien vermoorde personen waren eerder gearresteerd en werden volgens de legerleiding neergeschoten toen ze op de vlucht sloegen. Volgens andere verhalen werden de critici van het militaire regime gemarteld en standrechtelijk geëxecuteerd.

De militairen die de moorden pleegden stonden onder bevel van legerleider Desi Bouterse, maar die heeft altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben gehad. Hij bood in 2007 wel zijn excuses aan voor de moorden.Naar eigen zeggen omdat hij alleen “politiek verantwoordelijk” was. Tegelijkertijd pleitte hij destijds, tot onvrede van nabestaanden van de slachtoffers, voor amnestie van de daders.

De herdenking in de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk begint met het leggen van bloemen bij de herdenkingsplaquette die sinds 1992 in de zijmuur van de kerk is aangebracht. Daarna wordt in de kerk gesproken door nabestaanden, politici en andere betrokkenen.

Voorafgaand aan de herdenking in de kerk is er vanaf 18.00 uur een stille fakkelwake voor het consulaat-generaal van Suriname.

×