In 1908 reed de eerste elektrische trein in Nederland van Rotterdam naar Scheveningen. Voor het kopstation in Rotterdam en het aansluitende spoorviaduct werden nieuwe bouwmaterialen gebruikt en jonge ontwerpers ingeschakeld. Het resultaat was een technisch hoogstandje van beton, verstopt achter Jugendstil-decoraties.
Het bombardement op Rotterdam maakte in 1940 een einde aan het legendarische station Rotterdam Hofplein met dito restaurant Loos. Het twee kilometer lange Hofpleinviaduct bestaat nog wel en wacht op een nieuwe bestemming.
De geschiedenis en vooral de decoraties van het Hofpleinstation en -viaduct komen uitgebreid aan bod in de nieuwste editie van retours, gratis digitaal magazine over spoorweghistorie, vormgeving en fotografie.
Inkijkje
Bijzonder zijn een inkijkje in het decoratie-atelier anno 1908 en een foto uit 1940 die laat zien dat het station wel uitgebrand was, maar niet geheel verwoest. Herstel was mogelijk geweest, maar net als veel andere gehavende gebouwen werd het snel gesloopt. Rotterdam besloot een nieuwe stad te bouwen zonder om te kijken naar het verleden.
Toekomst
Het bewaard gebleven spoorviaduct – Nederlands langste rijksmonument – is recent in het nieuws omdat woningcorporaties Vestia en Havensteder, die het een nieuwe toekomst zouden geven, het weer willen afstoten.