Digitale revolutie – Betekenis en definitie

2 minuten leestijd
Digitale revolutie - Betekenis en definitie
Digitale revolutie - Betekenis en definitie (CC0 - Pixabay - Geralt)

De digitale revolutie is een recent fenomeen uit de geschiedenis, dat een enorme impact op de maatschappij heeft. Wat betekent dit begrip? Welke kenmerken en welke gevolgen heeft de digitale revolutie?

Digitale revolutie: betekenis

De digitale revolutie is een proces dat zich sinds het begin van de twintigste eeuw heeft ontwikkeld en met name na de Tweede Wereldoorlog een hoge vlucht heeft genomen. Digitale revolutie kan als volgt worden gedefinieerd:

“Een veranderingsproces van mechanische en analoge elektronische technologie naar digitale technologie en computertechnologie.”

Belangrijke kenmerken van de digitale revolutie

Zoals de Industriële Revolutie in de achttiende eeuw leidde tot een geïndustrialiseerde wereld, heeft de digitale revolutie evenzeer ingrijpende maatschappelijke gevolgen gehad en geleid tot een digitale wereld. Dit maatschappijtype staat ook wel bekend als de informatiemaatschappij of het informatietijdperk. Dit is een wereld waarin het gebruik van computers, laptops, tablets, iPads en smartphones dagelijkse kost is geworden. De technieken worden voor allerlei belangrijke zaken gebruikt: in het bedrijfsleven, onderwijs, door de politiek, de media en natuurlijk ook door burgers zelf.

IBM Personal Computer, type 5150 uit 1981 (CC BY-SA 3.0 - wiki)
IBM Personal Computer, type 5150 uit 1981 (CC BY-SA 3.0 – wiki)

Fases in de digitalisering van de wereld

Als startpunt van de digitale revolutie wordt vaak de Turingmachine (1936-1937) van Alex Turing genoemd en varianten van rekenmachines die hierop, vanaf de jaren 1940, volgden. Hierop volgden computers vanaf de jaren 1950 die doorontwikkeld werden tot personal computers (pc’s, beginnend met IBM in 1981), terwijl in de jaren 1970 onder meer teletekst en in de jaren 1980 nieuwe ontwikkelingen als het gps-systeem en de cd erbij kwamen.

Gedurende de jaren 1990 maakten de mobiele telefoon, de dvd, het internet, robotsystemen en computeranimaties hun opwachting. En hier hield het niet op: digitale videocamera’s digitale televisie, routenavigatiesystemen, RFIS, zelfrijdende auto’s, smarthome systems, mobiele apps en drones vormden de volgende stappen in de digitale revolutie.

Gevolgen

De digitale revolutie heeft op tal van vlakken invloed gehad – en heeft nog steeds invloed – op de maatschappij. De dagbesteding van veel mensen is door computers en smartphones enorm veranderd. Aankoopgedrag, vrijetijdsbesteding, het bedrijfsleven en het onderwijs kunnen niet meer zonder de vruchten van de digitale revolutie. Negatieve effecten zijn er natuurlijk ook, zoals internet hacking, phishing, spam en allerlei soorten internetcriminaliteit, het gevaar van drone-aanvallen en fraude via het internet.

Bronnen â–¼

Internet
-https://historiek.net/geschiedenis-van-de-digitale-revolutie/46862/
-https://www.ensie.nl/anw/digitale-revolutie
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_revolutie

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×