Nieuws van toen
Bewoners van de Lage Landen gingen voor scheepvaart, visserij en recreatie het water op. Als bij noodweer schepen in de problemen raakten, probeerde men nauwelijks vanaf de wal te hulp te komen. Rampen gebeuren nu eenmaal, vond men. Gestrande schepen en de lading waren gefundenes Fressen voor wie in de buurt was.
Pas in de achttiende eeuw kwam er een ‘Maatschappij tot redding van drenkelingen’. Sindsdien trachtten hulpverleners een schip in nood te bereiken en zeelieden in veiligheid te brengen. Eenmaal gered bleef het voor de drenkeling spannend, want de technieken voor reanimatie waren niet altijd doeltreffend. Tegenwoordig verricht men reddingsacties met speciaal daarvoor ontworpen schepen.
Krantenbericht over een reddingsactie in de Voorwaarts: sociaal-democratisch dagblad op 20 augustus 1929:
Jan Paap en Willem Koper, de moedige redders van Zandvoort, die Zondagmiddag een heer uit Amsterdam en zijn beide zoons uit zee gered hebben. Genoemde Amsterdammers hadden zich bij het z.g. stille strand in zee begeven, maar werden door den sterken stroom meegesleurd. De badmannen begaven zich gekleed te water en wisten de drenkelingen na veel moeite te redden. Na zoo’n dag smaakt een “bakkie” eens zoo lekker.
Lees het gehele krantenartikel op kranten.kb.nl
Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website kranten.kb.nl.