Dark
Light

Drents Museum in teken Maya’s

Auteur:
2 minuten leestijd
Krijger met een jaguarmasker, 250 - 600 na Christus, kalksteen, collectie: Fundación La Ruta Maya, Guatemala
Krijger met een jaguarmasker, 250 - 600 na Christus, kalksteen, collectie: Fundación La Ruta Maya, Guatemala

In het Drents Museum in Assen is afgelopen weekend de tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud geopend. Aan de hand van meer dan tweehonderd archeologische objecten geeft het museum bezoekers hierin een beeld van de mysterieuze Mayacultuur. Veel van de getoonde objecten waren niet eerder in Europa te zien.

De tentoonstelling geeft een indruk van de hoogstaande beschaving en focust vooral op de bloeiperiode van de Maya’s, 250 tot 900 na Christus. De centrale vraag die gesteld wordt, is hoe de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud wist te overleven.

“Met de maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en  wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan bod: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.”

Rollout van een vaas met 4 krijgers, 600 - 900 na Christus, keramiek, collectie: Fundación La Ruta Maya, Guatemala
Rollout van een vaas met 4 krijgers, 600 – 900 na Christus, keramiek, collectie: Fundación La Ruta Maya, Guatemala

Mozaïek van de god van de dood, 600–800 na Chr., parelmoer/jade, Museo Nacional de Arqueología y Etnología, Guatemala
Mozaïek van de god van de dood, 600–800 na Chr., parelmoer/jade, Museo Nacional de Arqueología y Etnología, Guatemala
De vormgeving van de tentoonstelling is verzorgd door Marcel Wouters die ook tekende voor het tentoonstellingsontwerp van Het Terracotta Leger uit 2008.

“Met een inrichting waarbij de bezoeker zich in de geheimzinnige wereld van de Maya’s waant, staan de schijnwerpers op bijzondere objecten: prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken, kleurrijk beschilderd keramiek en grote steles (gedenkzuilen) met hiërogliefen.”

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn een masker gemaakt van jade en schelpen, een groot beeld van een kruipende Mayakrijger met een jaguarmasker en 23 beeldjes die de leden van het koninklijk hof van de Maya’s voorstellen.

3D Reconstructie

De meeste bruiklenen komen uit Guatemala, van Museo Nacional de Arqueología y Etnología en Fundación La Ruta Maya (beide Guatemala City). Daarnaast zijn er onder meer objecten van Mexicaanse herkomst  te zien uit het Ethnologisches Museum (Berlijn) en het Rautenstrauch-Joest-Museum (Keulen).

In Assen is ook een virtuele 3D-reconstructie van de Mayastad Uxul in Mexico te bewonderen.

Het Drents Museum werkte voor de expositie nauw samen met het Historisches Museum der Pfalz in Speyer  in Duitsland, waar de tentoonstelling na Assen te zien is. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek.

Boek bij de tentoonstelling: Maya’s – Heersers van het regenwoud

’Maya’s – Heersers van het Regenwoud’ loopt van 28 februari t/m 4 september 2016.

Trailer van de tentoonstelling

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×