De Nederlandse ambassadeur in Jakarta, Tjeerd de Zwaan, heeft vrijdag namens de regering zijn excuses aangeboden voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 aanrichtten in het Javaanse dorp Rawagede.
De ambassadeur deed dit voor het monument dat aan het bloedbad herinnert. Zwaan sprak de aanwezigen zowel in de Engelse als Indonesische taal toe. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemde de excuses eerder deze week een ‘passend gebaar’. Rosenthal:
“De excuses doen recht aan de ernst van de gebeurtenissen in Rawagede. Ik hoop dat zij de nabestaanden helpen deze buitengewoon moeilijke episode in hun leven af te sluiten en in staat te zijn de blik op de toekomst te richten.”
De excuses werden precies 64 jaar na de bewuste misdaad uitgesproken.
9 december 1947
Op 9 december 1947 brachten Nederlandse militairen een bezoek aan Rawagede omdat ze dachten dat zich daar een guerrilla-commandant schuilhield. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties was het optreden van het Nederlandse leger ‘opzettelijk en meedogenloos’. Het Comité Nederlandse Ereschulden stelde later vast dat tijdens de actie 431 mensen om het leven kwamen, vrijwel alle mannen uit het dorp.
Schikking
De rechtbank in Den Haag oordeelde in september dat de Nederlandse staat zeven weduwen uit Rawagede een schadevergoeding moet betalen. De landsadvocaat had zich eerder beroepen op verjaring maar de rechtbank vond het in dit geval niet gepast. Nederland heeft inmiddels een schikking getroffen met de negen weduwen. Zij krijgen ieder 20.000 euro.
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië