Excuses Amerikaanse universiteit voor verkoop slaven

//
2 minuten leestijd
Universiteit van Georgetown - cc
Universiteit van Georgetown - cc

De Universiteit van Georgetown heeft deze week officieel excuses aangeboden voor de verkoop van bijna driehonderd slaven in de eerste helft van de negentiende eeuw. Nazaten van de verkochte slaven krijgen voorrang als ze aan de universiteit willen studeren.

De universiteit werd in 1789 gesticht door de jezuïet John Carroll. In de beginperiode was de universiteit voor inkomsten onder meer afhankelijk van plantages in Maryland, waar veel slaven werkte. Vanwege geldproblemen besloot men in 1838 om 272 slaven te verkopen. Hiermee was destijds 115.000 dollar gemoeid. Omgerekend naar de huidige maatstaven zo’n 3,3 miljoen dollar. De verkoop was tragisch voor de slaven. Niet alleen omdat ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken op plantages in Louisiana, maar ook omdat velen van hen vrouw en kinderen nooit meer zouden zien.

Afgelopen jaar deed een commissie, waarin ook nazaten van de verkochte slaven zitting hadden, onderzoek naar het verleden van de universiteit. De huidige directeur van de universiteit, John J. DeGioia, erkende deze week tijdens een bijeenkomst dat de universiteit heeft meegedaan “aan de institutionalisering van slavernij” en bood excuses aan. Nazaten van de verlaten krijgen voor wat betreft toelating tot de universiteit vanaf nu dezelfde voordelen als nakomelingen van medewerkers en alumni.

Twee gebouwen die zijn vernoemd naar de directeuren die verantwoordelijk waren voor de slavenverkoop, krijgen een andere naam. Deze gebouwen worden nu vernoemd naar Anne Marie Becraft, een vrouw die een school voor zwarte meisjes opende, en Isaac Hall, een van de verkochte slaven. Ook komt er een herinneringsmonument om de slaven te eren.

Meer slavernijgeschiedenis
Overzicht van geschiedenisboeken over slavernij