Dark
Light

Extra geld voor restauratie Lam Gods

Auteur:
1 minuut leestijd

Lam Gods, geopend
Lam Gods, geopend
De Vlaamse overheid trekt 60.000 euro extra uit voor de restauratie van het wereldberoemde vijftiende-eeuwse altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck. Het extra geld is bedoeld voor de restauratie van de acht lijsten van de buitenluiken van het retabel.

Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk
Röntgenafbeelding van een detail van het altaarstuk


De restauratie van het Lams Gods startte in oktober 2012 en duurt in totaal vijf jaar. In een eerste fase werd onder meer de beschildering van de lijsten röntgenografisch onderzocht.

De panelen van Adam en Eva hebben nog hun oorspronkelijke lijsten, wat vrij uitzonderlijk is voor vijftiende-eeuwse schilderijen met dergelijke afmetingen. Onder de vele lagen overschildering bleef de oorspronkelijke steenimitatie op bladzilver bewaard. Ook op de lijsten van de zijpanelen die in de negentiende eeuw in Berlijn doorgezaagd werden, bleven aanzienlijke restanten van de oorspronkelijke polychromie onder de overschilderingen aanwezig.

De oorspronkelijke afwerkingslagen op de lijsten vormen een belangrijk onderdeel van de schilderijen en dragen bij tot de ruimtelijke illusie van de compositie. Momenteel is dit geheel onzichtbaar door de donkere, zware overschilderingen. De Vlaams minister Geert Bourgeois die besloot geld uit te trekken voor de restauratie van de lijsten:

“Het blootleggen en restaureren van de originele verflagen betekent een meerwaarde voor het retabel: het maakt het architectonisch geheel tussen lijsten en panelen weer zichtbaar. Daarom werd beslist om voor deze onvoorzienbare bijwerken een extra subsidie vanuit Onroerend Erfgoed toe te kennen.”

×