Dark
Light

Frankrijk wil een van de Rembrandt-portretten kopen

Met steun van centrale bank
Auteur:
1 minuut leestijd
Portretten Rembrandt
Portretten Rembrandt

Frankrijk mengt zich in de strijd om de twee Rembrandt-portretten die het Rijksmuseum, met steun van de regering, hoopt te kopen. De Franse minister van Cultuur Fleur Pellerin liet donderdagavond weten dat ze een van de portretten wil kopen voor het Louvre in Parijs.

Portret van Maerten Soolmans - Rembrandt van Rijn, 1634
Portret van Maerten Soolmans – Rembrandt van Rijn, 1634
Volgens de minister zou de aankoop mogelijk zijn gemaakt dankzij een “uitzonderlijke gunst” van de Banque de France, de centrale bank van Frankrijk. Het Rijksmuseum heeft nog niet gereageerd op de ontwikkeling.

Eerder waren er berichten dat het Rijksmuseum en het Louvre de door Rembrandt vervaardigde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit samen zouden kopen. Beide musea zouden dan een portret kopen om ze daarna afwisselend in beide musea tentoon te stellen. Mogelijk is dit nog steeds de opzet van het Franse ministerie want dat spreekt in een persbericht van een “samenwerking tussen Nederland en Frankrijk”.

Recent bleek dat het Rijksmuseum de portretten, die door de Franse familie Rothschild te koop zijn gezet, exclusief voor de eigen collectie hoopt te bemachtigen. Met steun van een groot aantal fondsen en de regering, die eerder deze week bekendmaakte de helft van het benodigde bedrag te willen betalen. Voor beide werken samen vraagt de familie Rothschild een bedrag van 160 miljoen euro.

×