Geen rode kusjes meer op graf Oscar Wilde

1 minuut leestijd

Bewonderaars van Oscar Wilde kunnen sinds kort geen ‘lippenstift-kusjes’ meer achterlaten op het grafmonument van de schrijver op de beroemde Parijse begraafplaats Père Lachaise.

Graf van Oscar Wilde – Foto: CC/JHvW
Sinds 1999 lieten steeds meer fans van de Britse dichter en prozaïst met lippenstift kusjes achter op diens graf. Het grafmonument werd in opdracht van Merlin Holland, een kleinzoon van de auteur, onlangs schoongemaakt.

Het opgeschoonde monument werd een week geleden, op de 111de sterfdag van Wilde, onthuld. Om het het graf staat nu een glazen scherm waardoor het niet meer mogelijk is om kussen achter te laten. In 1990 was het graf voor het laatst gerenoveerd.

De in Ierland geboren Oscar Wilde leefde een excentriek leven in Londen. De dandy-schrijver werd bekend met zijn gedichten, toneelstukken en het boek The Picture of Dorian Gray (Portret van Dorian Gray). In 1895 werd hij door een markies, met wiens zoon Wilde een amoureuze verhouding had, beschuldigd van sodomie. Tijdens het proces betichtte de markies hem openlijk van homoseksualiteit en die beschuldiging kon Wilde niet weerleggen. De schrijver werd hierop veroordeeld tot twee jaar celstraf met dwangarbeid.

Hij kwam in 1897 vrij en verliet Engeland toen vrijwel onmiddellijk. Hij keerde er nooit meer terug. De laatste jaren van zijn leven leefde hij, onder de schuilnaam Sebastian Melmoth, in Frankrijk. Hij overleed in november 1900 op 46-jarige leeftijd in Parijs waar hij werd begraven op het beroemde kerkhof Père-Lachaise.

Lees ook: Oscar Wilde: van gevierde dandy tot paria

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×