De Amerikaanse generaal John Pershing maakte vooral naam tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn naam is ook verbonden aan de zogenaamde ‘varkensbloedmythe’. Volgens dat verhaal liet de generaal tijdens de Filipijns-Amerikaanse oorlog (1899-1913) moslims doden met kogels die in varkensbloed waren gedoopt. De slachtoffers zouden daarna zijn begraven met de kadavers van de varkens, onreine dieren volgens de islam. Wat klopt er van dit verhaal?
Naar aanleiding van aanslagen in Barcelona door moslimterroristen, plaatste de Amerikaanse president Donald Trump augustus 2017 een bericht op Twitter waarin hij refereerde aan de vermeende actie van de beroemde generaal:
“Study what General Pershing of the United States did to terrorists when caught. There was no more Radical Islamic Terror for 35 years!”
Het is niet voor het eerst dat de president het verhaal aanhaalt. Tijdens een bijeenkomst in Charleston (South Carolina) vertelde hij zijn toehoorders in februari 2016 hoe Pershing op een dag vijftig moslimgevangenen maakte:
“Vervolgens nam hij 50 kogels en hij doopte die in varkensbloed. En hij en zijn mannen laadden hun geweren, zetten de 50 moslims op en rij en ze schoten er 49 dood. Tegen de vijftigste zei hij: ‘Ga terug naar je volk en vertel wat er is gebeurd.’ En 25 jaar lang waren er geen problemen meer.”
Trump gebruikte het verhaal daarna vaker, onder meer in discussies over het gebruik van waterboarding tegen terrorismeverdachten. Volgens Trump was Pershing een “taaie kerel” die wel wist hoe hij met extremisten om moest springen.
Islamitische Moro-rebellen
John Pershing, bijgenaamd “Black Jack”, werd in 1899 naar de Filipijnen gestuurd. Deze archipel was aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog in Amerikaanse handen gekomen. Als gouverneur van de Filipijnen kreeg Pershing te maken met een opstand van islamitische Moro-rebellen. De opstand werd uiteindelijk in juni 1913 grotendeels de kop ingedrukt, na gevechten waarbij zo’n vijfhonderd Moro’s om het leven kwamen.
Het verhaal dat John Pershing tijdens zijn verblijf op de Filipijnen opstandige moslims liet doden met in varkensbloed gedrenkte kogels, gaat al lange tijd rond. Maar er is nooit hard bewijs voor gevonden. In de memoires van de Amerikaanse generaal, getiteld My Life Before the World War, 1860-1917, meldt Pershing wel dat een andere officier op de Filipijnen, Frank West, ooit getuige was van een begrafenis waarbij moslim-opstandelingen in een graf werden geworpen waarin ook een dood varken lag. Hoewel dit wel sterk aanwijzingen zijn dat Amerikanen op de Filipijnen inderdaad varkens inzetten in de strijd tegen de opstandeling, ontbreekt hard bewijs dat ook Pershing hierbij betrokken was.
Politifact, een website die uitspraken van politici tegen het licht houdt en op waarheid checkt, ondervroeg verschillende historici over de kwestie. De experts denken dat niet op grote school moslims met varkens werden begraven, en dat het onwaarschijnlijk is dat Pershing opdracht gaf voor deze acties. En bewijs voor het ‘kogel-in-bloed’-verhaal is al helemaal nooit gevonden. Lance Janda, militair historicus aan de Cameron University, zegt tegenover Politifact dat Pershing veel deed om de ‘hearts and minds’ van de mensen te winnen.
“Hij vocht ook, maar alleen als het echt moest en alleen tegen stammen waarvan duidelijk was dat die nooit zouden onderhandelen.”
Het idee dat Pershing de opstand wist neer te slaan door varkens en hun bloed in te zetten, moet volgens de Politifact dan ook naar het rijk der fabelen worden gezonden. Zelfs na het neerslaan van de opstand in 1913 bleef het geweld op de Filipijnen nog lang voortduren.
Lees ook: De Duitse familiegeschiedenis van Donald Trump
Bronnen ▼
http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2017/aug/17/donald-trump/donald-trump-retells-pants-fire-claim-about-gen-pe/
– http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.3049204
– http://www.mercurynews.com/2017/08/17/what-was-that-about-gen-pershing-and-pigs-blood/