Generaal Norman Schwarzkopf (78) overleden

1 minuut leestijd

Norman Schwarzkopf
De Amerikaanse generaal Norman Schwarzkopf is donderdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. De generaal werd vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij Desert Storm, de operatie waarbij Irak werd gebombardeerd en uit Koeweit werd verdreven.

Norman Schwarzkopf werd in 1934 geboren in Trenton (New Jersey) en kreeg al op jonge leeftijd een band met het Midden-Oosten.
Op zijn twaalfde verhuisde hij met zijn familie naar Teheran omdat zijn vader daar gestationeerd was. Schwarzkopf volgde onder meer een opleiding aan het US Army War College. In 1966 meldde hij zich als vrijwilliger voor de oorlog in Vietnam. De Amerikaan maakte snel carrière in het leger en zou uiteindelijk de meest gedecoreerde militair van na de Tweede Wereldoorlog worden. Hij ontving onder meer het Purple Heart.

De Amerikaan werd vooral bekend vanwege de Golfoorlog aan het begin van de jaren negentig. Schwarzkopf was een van de bedenkers van operatie Desert Storm waarbij Irak werd gebombardeerd en het leger van Saddam Hoessein uit Koeweit werd verdreven. Deze korte operatie was zeer goed te volgen op televisie. Voor die tijd was dat iets nieuws. De bombardementen waren soms live te volgen. Door de persconferenties die Schwarzkopf tijdens de Golfoorlog geregeld gaf werd hij wereldwijd bekend. In 1991 ging Norman Schwarzkopf, bijgenaamd Stormin’ Norman, met pensioen.

Reacties

Het Witte Huis heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van de beroemde generaal. Volgens een woordvoerder is er een “American original” heengegaan en stond Schwarzkopf altijd klaar voor zijn land. Oud-president George Bush sr., die op dit moment in een ziekenhuis verblijft, noemt de generaal in een reactie een “ware patriot”. Volgens hem was Schwarzkopf een van de grootste militaire leiders van zijn tijd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×