Dark
Light

Groot aantal relieken gevonden in Munsterkerk Roermond

Auteur:
2 minuten leestijd

Munsterkerk in Roermond – Foto: CC/RCE
In de Munsterkerk in Roermond zijn deze week een groot aantal bijzondere relieken gevonden. Achter een muurtje in de kerk troffen de onderzoekers ruim vijftig schedels aan. Daarnaast werden er twee complete lichamen gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om overblijfselen van de 11.000 maagden van de heilige Ursula.

De heilige Ursula met haar reisgenoten – Meester van de Utrechtse Stenen, ca. 1530 – Museum Catharijneconvent
Dat er relieken verborgen lagen achter het muurtje was geen verrassing. Twee jaar eerder was op basis van endoscopisch onderzoek al aangetoond dat er schedels lagen. De onderzoeker waren echter wel verbaasd over het grote aantal relieken dat gevonden werd. De relieken lagen achter een gemetseld muurtje onder een altaar in de galerij van de kerk. De relieken worden binnenkort voor nader onderzoek naar Keulen gebracht.

Volgens de onderzoekers verkeren de relieken nog in vrij goede staat. Vermoed wordt dat de schedels tot de Franse tijd in de kerk hebben gelegen zodat pelgrims ze konden zien. Toen de Fransen veel kerken gingen plunderen zouden de relieken zijn verstopt. Ruim tien jaar geleden werden in de kerk in Roermond al fragmenten van botjes en schedels gevonden.

Maagden van de heilige Ursula

Achter het muurtje werden dus ook twee complete lichamen gevonden. Vermoed wordt dat het gaat om overblijfselen van de 11.000 maagden van de heilige Ursula. Er gaan verschillende verhalen rond over deze Ursula. Volgens de oorspronkelijke versie van de legende was Ursula een Britse koningsdochter die een gelofte van maagdelijkheid had afgelegd. Om te ontkomen aan een huwelijk met een heidense prins ontvluchtte ze, ergens in de derde of vierde eeuw na Christus, haar land per schip. En dat deed ze niet alleen. Volgens de legende werd ze vergezeld door maar liefst 11.000 maagden. Het getal 11.000 is vermoedelijk door een leesfout ontstaan. In werkelijkheid ging het mogelijk om ‘slechts’ elf maagden.

Volgens de legende kwamen Ursula en haar maagden door een storm bij de Nederlandse kust terecht. Ze voeren vervolgens de Rijn op en kwamen uit in Keulen. Die stad werd juist belegerd door de Hunnen en zowel Ursula als haar maagden werden gedood. Nadat de Hunnen waren vertrokken werden de maagden alsnog plechtig begraven. Volgens een andere lezing zouden Ursula en haar gezellinnen ook Rome hebben aangedaan.

In de periode na hun dood, en met name gedurende de Late Middeleeuwen, werden Ursula en haar maagden door veel gelovigen vereerd. Resten van de maagden werden door heel Europa als relieken verspreid.

Bijzondere vondst in Munsterkerk

×