Herdenking Japanse capitulatie bij Indisch Monument

Indisch Monument in Den Haag
Bij het Indisch Monument in Den Haag wordt woensdag de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De herdenkingsplechtigheid wordt vanaf 12:10 uur live uitgezonden door de NOS.

De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden

- advertentie -woensdag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

De herdenking, georganiseerd door de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, vindt vanaf 12:30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg te Den Haag.

Tijdens de plechtigheid houdt zangeres Frédérique Spigt een voordracht. Enkele jaren geleden maakte zijn samen met haar zus een theaterprogramma over het kampverleden van haar moeder.

Bij het monument worden zoals ieder jaar ook kransen gelegd. De krans namens de Indische gemeenschap wordt niet alleen gelegd door de mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, maar ook door de generaties die na hen kwamen. Dit jaar wordt de krans gelegd door drie generaties van de familie Sarens.

Daarnaast leggen de minister-president, de staatssecretaris van VWS, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in ZO-Azië kransen. Om 13.30 uur volgt een defilé van alle aanwezigen langs het Indisch Monument.

De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 roept Nederlanders op woensdag de vlag uit te hangen. Sinds 1999 geldt voor 15 augustus namelijk een officiële vlaginstructie omdat op die dag ook voor Nederlands-Indië een eind kwam aan de oorlog.

- advertentie -

Wat herdenken we op 15 augustus?

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: