Het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari 1937 bracht een beetje vrolijkheid in Nederland. De jaren ervoor had de koninklijke familie het overlijden van koningin-Moeder Emma (maart 1934) en prins Hendrik (juli 1934) meegemaakt.
Daarnaast trof de wereldwijde crisis van de jaren dertig zeer velen in Nederland, maar nu kon het volk weer eens flink feesten. De vreugde vanwege de verloving van het paar in september het jaar daarvoor was al een voorproefje geweest. Het koningshuis ging een nieuwe periode in, net zoals in 2013 na de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Bericht uit de de Nieuwe Tilburgsche Courant van 7 januari 1937:
Dit is dan eindelijk de dag, naar welke de bevolking van het geheele Nederlandsche rijk in Europa, en overzee en zeer velen buiten onze landsgrenzen in alle vijf de werelddeelen, sedert 8 September 1936 reikhalzend hebben uitgezien, de dag, die een dag van vreugde is voor ons geheele volk, omdat hij een nieuwen bloei inluidt van het aloude Oranjehuis.
Het huwelijk van onze kroonprinses Juliana met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld is op luisterrijke wijze voltrokken, temidden van een jubel van tienduizenden, die uit alle deelen van ons land en zelfs van verder naar Den Haag zijn getrokken, om het grootsche feest mee te vieren. Sedert het huwelijk van H.M. de Koningin, in 1901, is geen uitbundiger huldebetooging en zijn geen treffender blijken van diep gewortelde aanhankelijkheid en trouw de koninklijke familie ten deel gevallen. (…)
Lees het volledige historische krantenartikel op kranten.kb.nl
Meer artikelen over het Nederlandse koningshuis
Benieuwd naar wat er vroeger speelde rond deze tijd? De Koninklijke Bibliotheek (KB) brengt in deze rubriek het heden met het verleden samen. De historische krantenartikelen die uitgelicht zijn, berichten over grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis, maar ook over het ‘kleine nieuws’. Deze artikelen, en miljoenen andere berichten van vroeger, zijn te vinden op de website Delpher.nl..