Week van de koloniale geschiedenis

Huis Doorn vecht voor toekomst

Huis Doorn is momenteel hard op zoek naar donateurs zodat het museum ondanks halvering van de subsidie toch open kan blijven.

Foto: www.huisdoorn.nl
Het landhuis in Doorn werd landelijk bekend door de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte. Aanvankelijk woonde hij in kasteel Amerongen, maar in 1919 kocht hij uit eigen middelen Huis Doorn. Vanaf 1920 tot aan zijn dood in 1941 woonde hij vervolgens in het statige huis. Na de oorlog besloot de regering het huis met de inventaris uit de Duitse paleizen te confisqueren. Sindsdien is Huis Doorn een rijksmuseum dat jaarlijks ongeveer 25.000 mensen trekt.

Eerder dit jaar liet de Raad voor Cultuur weten de subsidie aan het museum te willen halveren. Hierdoor dreigt sluiting. De Stichting Vrienden van Huis Doorn is nu op zoek naar donateurs zodat het museum toch open kan blijven. Het museum:

Huis Doorn moet open blijven. De bijzondere ervaring om oog in oog te staan met de cultuur en leefstijl van de keizer, één van de belangrijkste heersers uit de internationale geschiedenis, is uniek. Ook in verband met de de herdenking van de Eerste Wereldoorlog is het verhaal dat Huis Doorn vertelt onvervangbaar.

Stichting Vrienden van Huis Doorn roept sympathisanten ook op contact op te nemen met politieke partijen en leden uit de Tweede Kamer zodat die hun invloed kunnen aanwenden om sluiting te voorkomen.

- advertentie -

Boek: Keizer Wilhelm II in Nederland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: