Dark
Light

Huwelijksportretten Marten & Oopjen in Het Klokhuis

1 minuut leestijd
Huwelijksportretten Marten & Oopjen in Het Klokhuis
Huwelijksportretten Marten & Oopjen in Het Klokhuis

Aankomende vrijdag (1 juli, 18.25 uur NPO 3) zendt Het Klokhuis een speciale aflevering uit over de bijzondere huwelijksprotretten van de jonge Marten Soolmans en Oopjen Coppit, die begin 2016 gezamenlijk werden aangekocht door het Rijksmuseum en het Louvre voor een bedrag van 160 miljoen euro. De schilderijen zijn vanaf zaterdag drie maanden te bewonderen in het Rijksmuseum.

Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
In 1634 maakt schilder Rembrandt van Rijn de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen in dure kostuums naar de laatste Franse mode. Dat is bijzonder in die tijd, want tot dan toe was dit alleen gebruikelijk bij vorsten en adel. De schilderijen waren Rembrandts eerste levensgroot, staand en ten voeten uit geschilderde pendantportretten (twee portretten die gezamenlijk moeten worden getoond) en ook de enige die hij ooit zou maken.

De huwelijksportretten zullen om beurten samen te zien zijn in het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam. Presentator Bart neemt alvast een kijkje in het Louvre, waar de schilderijen als eerste hingen, om te zien wat ons in Nederland te wachten staat. En hij ziet hoe de schilderijen worden ingepakt voor hun reis naar Nederland.

In een dramascène zien we Rembrandt van Rijn in zijn Rembrandtfabriek, waarin het ene na het andere schilderij wordt gemaakt.

De expositie

Marten & Oopjen zijn van 2 juli t/m 2 oktober te zien in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum. Op 2 juli kan iedereen de topstukken gratis komen bewonderen van 9 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds. Ook ontwikkelde het Rijksmuseum speciaal voor leerlingen van groep 6 en 7 het Marten & Oopjen Magazine.

Lees ook: Rembrandts gezamenlijk gekocht door Frankrijk en Nederland
Boek: Rembrandt in perspectief – Kunst uit de Gouden Eeuw verklaard

×