De datum 30 juni is in 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Planetoïde’ of, korter, internationale asteroïdendag. Op deze dag wordt de beruchte Toengoeska-explosie in Siberië uit 1908 herdacht.
Duizend keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima
Op 30 juni 1908 vond er boven de Siberische rivier De Stenige Toengoeska een enorme explosie plaats door een asteroïde, die enorme schade veroorzaakte. In een omtrek van zo’n dertig tot veertig kilometer braken door de drukkracht boomstammen doormidden. De kracht van de explosie was gigantisch, want de meteoor die uit elkaar spatte bevond zich zo’n acht kilometer boven het aardoppervlakte. Deze meteorietinslag, ook bekend als de ‘Grote Siberische Explosie’, wordt beschouwd als de grootste van de twintigste eeuw. De explosieve kracht van de meteoriet-ontploffing was, zo concludeerden onderzoekers later, duizend keer zo groot als de atoombom die op 6 augustus 1945 boven Hiroshima in Japan gedropt werd.
Grote gevolgen voor de natuur
In het dunbevolkte gebied woonden gelukkig weinig mensen. Maar de schaarse ooggetuigen die de inslag meemaakten, spraken van een apocalyptische gebeurtenis. Ze zagen een vuurbal uit de lucht neervallen, die vervolgens explodeerde, een enorm harde knal veroorzaakte en een drukgolf voortstuwde die tweehonderd kilometer vanaf het centrum voelbaar was. Wonder boven wonder viel er slechts één dode, namelijk een rendierherder die zich op dertig kilometer van het hypocentrum bevond. De natuurschade was groter. In een gebied van zo’n 2000 km² waren veel bomen omgeblazen. Ook vele tienduizenden dieren lieten het leven.
Bronnen ▼
Internet
-https://www.britannica.com/event/Tunguska-event
-https://www.spacepage.be/artikelen/het-zonnestelsel/meteorieten-en-inslagkraters/de-toengoeska-explosie
-https://www.kijkmagazine.nl/mens/toengoeska-het-russische-roswell/