Dark
Light

iPad-app over geschiedenis Orient-Express

2 minuten leestijd
Doorsnede restauratierijtuig, 1896 (collectie Arjan den Boer)
Doorsnede restauratierijtuig, 1896 (collectie Arjan den Boer)

Deze week is in het Spoorwegmuseum in Utrecht een informatieve iPad-app over de geschiedenis van de Orient-Express gepresenteerd. De app vertelt het verhaal van de luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel, die uitgroeide tot het boegbeeld van de Belle Époque en ook in de twintigste eeuw nauw verbonden bleef met de Europese geschiedenis en cultuur.

Volgens maker Arjan den Boer is de app interessant voor zowel geschiedenisliefhebbers als mensen met een passie voor design, (stations)architectuur en reizen.

De roemruchte geschiedenis van de Orient-Express passeert de revue in tien delen: van Voorgeschiedenis tot Laatste trein. Elk deel bestaat uit bondige teksten, rijk geïllustreerd met historische afbeeldingen en interactieve onderdelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld honderden foto’s, affiches en brochures bekeken worden, kan de reis met de trein beleefd worden aan de hand van tientallen citaten van bekende en onbekende reizigers en zijn er 360º afbeeldingen van luxe slaap- en restauratierijtuigen en monumentale stations. Verder hebben gebruikers via de app onder meer toegang tot interactieve routekaarten en stadsplattegronden.

Schermafbeelding van de app
Schermafbeelding van de app

Mede door boeken en films zoals Murder on the Orient Express kreeg de trein een aura van Oosterse taferelen en spannende intriges. Voor de iPad-app is onderzocht of er ook echt moorden zijn gepleegd. Dit bleek het geval: in 1935 werd een rijke dame uit de trein geduwd bij een beroving. In 1950 overkwam een Amerikaanse diplomaat hetzelfde; hij was een van de eerste slachtoffers van de Koude Oorlog.

Brochure Londen-Caïro, 1928 (collectie Arjan den Boer)
Brochure Londen-Caïro, 1928 (collectie Arjan den Boer)
De eerste Orient-Express vertrok in 1883. De vraag wanneer de laatste reed is moeilijker te beantwoorden. Arjan den Boer:

“Het is een vraag zonder helder antwoord. De Orient-Express verloor vanaf de jaren 60 steeds meer van z’n allure en in plaats van Istanbul werd Wenen het eindpunt. Het laatste restant stopte definitief in 2009. Er bestaan echter nog steeds nostalgietreinen die voortborduren op het luxe imago van de Orient-Express.”

De iPad-app is ontstaan vanuit persoonlijke fascinatie van maker Arjan den Boer die zich meer dan tien jaar in het onderwerp verdiepte en een eigen collectie opbouwde van affiches, brochures en foto’s. Ongeveer de helft van het gebruikte beeldmateriaal is afkomstig uit zijn collectie, de rest van musea, archieven, bibliotheken en andere verzamelaars.

De app Orient-Express, geschiedenis (Nederlands en Engelstalig) is verkrijgbaar in de App Store voor iPad en kost 5,99 euro. In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is tot eind deze maand een kleine expositie te zien met originele affiches en brochures uit de app.

iPad-app: Orient-Express, geschiedenis

Interview over iPad app ‘Orient-Express, geschiedenis’

×