Is het een Rembrandt of niet?

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis.
Rembrandt of niet? – Rembrandthuis.
Waaraan kan men een ‘echte Rembrandt’ herkennen en wat onderscheidt zijn werk van dat van leerlingen en tijdgenoten? Die vragen staan centraal in een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam.

Rembrandt of niet? - Rembrandthuis
Rembrandt of niet? – Rembrandthuis
In de tentoonstelling, getiteld Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen, zijn in totaal zestig tekeningen te zien. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich tekeningen van Rembrandt, maar ook bladen van zijn leerlingen en tijdgenoten. Wat alle werken gemeen hebben, is dat deze in de afgelopen decennia door Peter Schatborn zijn toegeschreven aan zeventiende-eeuwse kunstenaars.


Schatborn was meer dan dertig jaar werkzaam bij het prentenkabinet van het Rijksmuseum, eerst als medewerker, later als hoofd. Gedurende zijn carrière ontwikkelde hij zich tot een van de belangrijkste specialisten ter wereld op het gebied van tekeningen van Rembrandt.

Stijlkenmerken

De tentoonstelling behandelt de problematiek van het toeschrijven van Nederlandse tekeningen uit de zeventiende eeuw. Door speciale aandacht te schenken aan de stijlkenmerken van de kunstenaars en argumenten die bij de toeschrijving van een kunstwerk een rol spelen, wordt inzicht geboden in zijn onderzoeksmethodiek.

- advertentie -

Rembrandt, of niet? Oude tekeningen, nieuwe namen is een samenwerkingsproject van Het Rembrandthuis met het Rijksmuseum Amsterdam en de Fondation Custodia in Parijs, die werken in bruikleen gaven. De tentoonstelling is te zien van 1 februari tot en met 27 april 2014

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: