Dark
Light

Italiaanse archeologen vinden eeuwenoud kunstgebit

Auteur:
1 minuut leestijd
Afbeeldingen van de prothese (Universiteit van Pisa)
Afbeeldingen van de prothese (Universiteit van Pisa)

Tijdens werkzaamheden bij een familiegraf in de Italiaanse stad Lucca hebben archeologen een eeuwenoud kunstgebit gevonden. Dat meldt de Universiteit van Pisa.

De bijzondere ontdekking werd gedaan tijdens de restauratie van de graftombe van de familie Guinigi, die tussen 1392 en 1429 in Lucca woonde. Het is bekend dat de Romeinen en Etrusken ook al een soort prothesen maakten, maar daar zijn geen exemplaren van bewaard gebleven.

Tandsteen

Hoe oud het nu gevonden kunstgebit is, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dat het voorwerp rond het begin van de zeventiende eeuw werd vervaardigd. Het zou daarmee de oudst bewaard gebleven gebitsprothese ter wereld zijn. De prothese bevat vijf tanden (hoektanden en snijtanden) en wordt bijeengehouden door een laagje metaal. De onderzoekers vermoeden dat de tanden van verschillende mensen zijn geweest. Aangezien er tandsteen is aangetroffen, vermoedt men dat de prothese langere tijd gebruikt is. Mogelijk was hij van een nazaat van de familie Guinigi.

Lees ook: De tandarts als kermisartiest
…en: Tandarts bedacht de elektrische stoel

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×