Week van de koloniale geschiedenis

Italiaanse archeologen vinden eeuwenoud kunstgebit

Tijdens werkzaamheden bij een familiegraf in de Italiaanse stad Lucca hebben archeologen een eeuwenoud kunstgebit gevonden. Dat meldt de Universiteit van Pisa.

De bijzondere ontdekking werd gedaan tijdens de restauratie van de graftombe van de familie Guinigi, die tussen 1392 en 1429 in Lucca woonde. Het is bekend dat de Romeinen en Etrusken ook al een soort prothesen maakten, maar daar zijn geen exemplaren van bewaard gebleven.

Tandsteen

Hoe oud het nu gevonden kunstgebit is, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dat het voorwerp rond het begin van de zeventiende eeuw werd vervaardigd. Het zou daarmee de oudst bewaard gebleven gebitsprothese ter wereld zijn. De prothese bevat vijf tanden (hoektanden en snijtanden) en wordt bijeengehouden door een laagje metaal. De onderzoekers vermoeden dat de tanden van verschillende mensen zijn geweest. Aangezien er tandsteen is aangetroffen, vermoedt men dat de prothese langere tijd gebruikt is. Mogelijk was hij van een nazaat van de familie Guinigi.

Lees ook: De tandarts als kermisartiest
…en: Tandarts bedacht de elektrische stoel

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: