Een stukje van de jas van zeeheld Jan van Speijk (1802-1831) heeft tijdens een veiling veel meer opgebracht dan verwacht. Dat heeft veilinghuis Christie’s bekendgemaakt.
Het veilinghuis veilde woensdag een stuk jas van de man die op 5 februari 1831 zijn schip opblies. Hij deed dit omdat hij niet wilde dat hijzelf, de opvarenden en zijn kanonneerboot in handen van de Belgische opstandelingen zouden vallen. Bij de ontploffing van het schip kwamen 28 van de 31 opvarenden om het leven. Ook Jan van Speijk stierf.
Een overjas van Van Speijk bleef intact, want die had hij net een dag eerder weggegeven aan bemanningslid De Gelder die op het moment van de ontploffing niet aan boord was. De nieuwe eigenaar van de jas zou na Van Speijks dood een reep uit de jas hebben geknipt en deze met twee lakzegels op een brief hebben bevestigd. In deze brief beschreef hij vervolgens de geschiedenis van het stuk stof.
Veilinghuis Christie’s veilde dit stuk afgelopen dinsdag en verwachtte dat het tussen de 300 en 400 euro op zou leveren. Die veilinschatting werd met een opbrengst van 6.250 euro bijna twintig keer overschreden. Het veilinghuis kopte in een persbericht over de veiling dan ook: Van Speijk nog een keer de lucht in. Wie de jasrest van kapitein Van Speijk heeft gekocht, heeft het veilinghuis niet bekendgemaakt.
De zelfopoffering van Van Speijk maakte hem letterlijk in één klap tot Hollandsche Held. Zijn daad werd voorgelezen aan het front, er werd een driedaagse nationale rouw afgekondigd en Koning Willem I bepaalde dat de Marine voortaan altijd een schip onder de naam ‘Van Speijk’ zou hebben.
Lees ook: Spotten met Van Speijk
…en: Belgische Opstand (1830)
Boek: De omstreden zelfmoordaanslag van Jan Carel van Speijk
Boek: Dan liever de lucht in ! – Van Speijk en de Belgische Opstand