Kasteelsite Schendelbeke beschermde archeologische zone

1 minuut leestijd

Geraardsbergen – Blaeu, 1649
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van de kasteelsite in Schendelbeke, gemeente Geraardsbergen. Het is de bedoeling dat de archeologische zone binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt.

Het kasteel van Schendelbeke dateert uit de late dertiende of vroege veertiende eeuw en speelde een rol in de versterking van de oostgrens van het Graafschap Vlaanderen en in de Honderdjarige oorlog. In 1453 werd het kasteel ingenomen en vernield door de Bourgondische hertog Philips de Goede. Na de verwoesting bleef het archeologisch bodemarchief nagenoeg onaangeroerd en in optimale omstandigheden bewaard. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

“De bescherming van dit waardevolle gebied zorgt er voor dat voortaan rekening wordt gehouden met de archeologische waarde van de ondergrond. Een aantal voorschriften in deze bescherming moeten ervoor zorgen dat ingrepen in de bodem op een wetenschappelijk verantwoorde manier gebeuren. De site moet behouden blijven, enerzijds als getuige, anderzijds met het oog op toekomstig onderzoek.”

In 1965 werden fundamenten van het kasteel aangetroffen bij de aanleg van de hogedruk waterleiding Elst-Espinette. Negen jaar later werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd door enkele amateurarcheologen uit Schendelbeke.

In 2009 is een archeologische evaluatie en waardering van de kasteelsite uitgevoerd. Dit onderzoek, uitgevoerd door RAAP Archeologisch Adviesbureau, heeft de archeologische resten van het kasteel nauwkeurig in kaart gebracht. Het rapport van dit onderzoek vormde het uitgangspunt voor het beschermingsdossier.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×