De restauratie van de zeventien meter lange Koningssloep is bijna voltooid. Het vaartuig keert komend najaar terug naar Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Het is acht jaar geleden dat de Koningssloep bij het museum te zien was. Hij krijgt straks een plek aan de museumsteiger, tegenover het VOC-schip ‘Amsterdam’, in een speciaal ontworpen schiphuis. De architect van dit schiphuis is Liesbeth van der Pol, voormalig Rijksbouwmeester, die ook tekende voor de renovatie van Het Scheepvaartmuseum en het depot op het Marineterrein Amsterdam.
Vlootschouw
Het unieke vaartuig, ook wel ‘de gouden koets te water’ genoemd, is een roeisloep die in 1816 op de toenmalige marinewerf in Rotterdam werd gebouwd voor koning Willem I. De Koningssloep werd sindsdien door het staatshoofd gebruikt voor officiële gelegenheden zoals staatsbezoeken, jubilea, het afnemen van een vlootschouw en tewaterlatingen. De sloep deed dienst gedaan tot 1962: het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard was de laatste gelegenheid waarbij de sloep gevaren heeft.
Het icoon werd daarna tentoongesteld in Het Scheepvaartmuseum waar het vanaf 15 oktober aanstaande, na een afwezigheid van acht jaar, weer te zien is.
- Meer berichten over de Koningssloep
- Boek: Het Scheepvaartmuseum. Verhalen over de zee in 100 iconen