‘Koningssloep kan wel varen op 30 april’

De Koningssloep rond. 1900 – Foto: Scheepvaartmuseum

De zogenaamde Koningssloep kan, in tegenstelling tot wat de burgemeester van Amsterdam vorige week heeft gezegd, wel varen op 30 april, de dag waarop prins Willem-Alexander ingehuldigd wordt als koning. Dat heeft conservator Elisabeth Spits van het Scheepvaartmuseum gezegd tegenover de NOS.

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato


Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het afgelopen week nog ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de sloep bij de troonswisseling gebruikt zou kunnen worden omdat er nog veel reparaties uitgevoerd moeten worden. Conservator Elisabeth Spits beaamt dat er nog reparaties uitgevoerd moeten worden maar volgens haar kan de sloep in twee weken tijd weer bruikbaar gemaakt worden.

Of de Koningssloep daadwerkelijk gebruikt gaat worden tijdens feestelijkheden rond de inhuldiging is nog niet bekend. Het Nationaal Comité Inhuldiging beslist hier op een later tijdstip over.

- advertentie -

De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Twee jaar later was de zeventien meter lange gebeeldhouwde sloep klaar. Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Scheepvaartmuseum: Koningssloep kan varen

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: