//

‘Koningssloep kan wel varen op 30 april’

De Koningssloep rond. 1900 – Foto: Scheepvaartmuseum

De zogenaamde Koningssloep kan, in tegenstelling tot wat de burgemeester van Amsterdam vorige week heeft gezegd, wel varen op 30 april, de dag waarop prins Willem-Alexander ingehuldigd wordt als koning. Dat heeft conservator Elisabeth Spits van het Scheepvaartmuseum gezegd tegenover de NOS.

Scheepvaartmuseum Amsterdam – Foto: CC/Ricardo Liberato


Burgemeester Eberhard van der Laan noemde het afgelopen week nog ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat de sloep bij de troonswisseling gebruikt zou kunnen worden omdat er nog veel reparaties uitgevoerd moeten worden. Conservator Elisabeth Spits beaamt dat er nog reparaties uitgevoerd moeten worden maar volgens haar kan de sloep in twee weken tijd weer bruikbaar gemaakt worden.

Of de Koningssloep daadwerkelijk gebruikt gaat worden tijdens feestelijkheden rond de inhuldiging is nog niet bekend. Het Nationaal Comité Inhuldiging beslist hier op een later tijdstip over.

De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het maritieme museum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Twee jaar later was de zeventien meter lange gebeeldhouwde sloep klaar. Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Scheepvaartmuseum: Koningssloep kan varen

Gerelateerde boeken:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: