Koninklijke wachtkamers online te bezoeken

1 minuut leestijd

De koninklijke wachtkamers op vier stations zijn voortaan ook toegankelijk voor het ‘gewone publiek’. De NS heeft een website ontwikkeld met 360 graden-foto’s van de verschillende vertrekken zodat er virtueel gewandeld kan worden door de bijzondere wachtkamers.

Op dit moment zijn de koninklijke wachtkamers van de stations Amsterdam CS en Den Haag Hollands Spoor al online te bekijken. Binnenkort worden ook de foto’s van de koninklijke wachtkamers van station Baarn en Utrecht toegevoegd. De wachtkamers werden allemaal in de tweede helft van de negentiende eeuw ingericht. De afgelopen jaren zijn de koninklijke wachtkamer op Amsterdam Centraal en de wachtkamer op Den Haag Hollands Spoor gerenoveerd. Dit jaar wordt de koninklijke wachtkamer in Baarn onder handen genomen.

Hoewel de koninklijke wachtkamers eigenlijk vrijwel nooit meer gebruikt worden door leden van het koningshuis, zijn niet toegankelijk voor het gewone publiek. Alleen tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendagen kan het publiek er een kijkje nemen. Met de nieuwe website maakt de NS het mogelijk de wachtkamers toch te bezichtigen. Op de website zijn niet alleen panorama-foto’s te zien. Er kan ook ingezoomd op bepaalde objecten en bijvoorbeeld wandschilderingen en daar wordt vervolgens dan wat informatie over gegeven.

In Apeldoorn bevond zich ooit ook een koninklijke wachtkamer. Die werd in 1976 echter gesloopt omdat hij nooit meer werd gebruikt.

Vorstelijke treinen

Voor vorsten was de ontwikkeling van de trein zeer interessant. De trein veranderde de manier waarop deze vorsten hun rijk regeerden. Ineens was het mogelijk om naar de uithoeken van het koninkrijk te reizen en zichzelf aan het volk te tonen. Koningin Beatrix heeft ook nog altijd een eigen koninklijk rijtuig.

Overzicht van Boeken over (leden van) het Nederlands koningshuis

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×