Maia – De Griekse godin van de lente en vruchtbaarheid

2 minuten leestijd
Afbeelding van Maia en Hermes op een amfora uit circa 500 v.Chr.
Afbeelding van Maia en Hermes op een amfora uit circa 500 v.Chr.

Maia is de Griekse godin van de lente, groei en vruchtbaarheid. De maand mei is naar haar vernoemd. Maia is een van de zogeheten Pleiaden uit de Griekse mythologie en tevens de moeder van de handelsgod Hermes.

Hermes op een fresco uit Pompeii
Hermes op een fresco uit Pompeii (CC BY-SA 4.0 – Sailko – wiki)
De Pleiaden zijn de zeven dochters van de Titaan Atlas, die het hemelgewelf op zijn schouders draagt, en de waternimf Pleione. Maia is de oudste van deze godinnen en stond onder meer bekend om haar verlegenheid. Ze woonde in een grot bij de berg Cyllene, in de de historische landstreek Arcadia. De oppergod Zeus liet op een dag zijn oog op de knappe godin vallen en verwekte een zoon bij haar: Hermes, de god van de kuddes, reizigers, handelaars en dieven die ook bekend kwam te staan als de boodschapper van de goden.

Maia’s zoon was zeer reislustig. Op de dag van zijn geboorte zou hij al uit de grot zijn gekropen waar zijn moeder lag. Onmiddellijk toonde hij ook zijn daadkracht. Toen Hermes een schildpad zag, meende hij namelijk dat dit schild van het dier prima kon dienen als klankbord voor een nieuw muziekinstrument: de lier.

Apollo en Hermes

Al snel kwam Hermes in de problemen doordat hij runderen van de god Apollo stal. De jonge god werd kort tijd later door de getergde Apollo betrapt in de grot van Maia, waar verschillende huiden van de gestolen dieren lagen. Hermes keek zo onschuldig dat zijn moeder niet wilde geloven dat haar zoon daadwerkelijk een diefstal had gepleegd. Apollo liet zich echter niet inpakken en eiste genoegdoening. Om de god tot bedaren te brengen besloot Hermes toen liedjes te spelen op zijn nieuwe instrument.

Zeus zorgde er uiteindelijk voor dat de zaak werd gesust. Hij bepaalde dat Hermes de gestolen dieren aan Apollo moest teruggeven. Daarnaast schonk de jonge god als genoegdoening zijn lier aan Apollo. De twee raakten hierna bevriend en Apollo schonk de jonge Hermes zelfs een herdersstaf. Dit object zou uiteindelijk hét symbool van Maia’s zoon worden.

Arcas

Maia, die soms ook werd geïdentificeerd met oermoeder Gaea, voedde in haar grot ook een jongen genaamd Arcas op. Diens moeder, Callisto, was door de godin Hera op een dag namelijk veranderd in een beer waardoor ze niet meer voor haar zoon kon zorgen.

Het Romeinse equivalent van Maia is de natuurgodin Bona Dea, ofwel de Goede Godin. Maia werd door de Romeinen echter ook wel eens gepresenteerd als de vrouw van Vulcanus, de god van het vuur. De naam Maia wordt nog altijd gebruikt als meisjesnaam.

Bronnen â–¼

-Mythologie – C. Scott Littleton (Librero) p.188-189
-Mythen uit het oude Griekenland – Hein van Dolen (Prometheus) p.46-47
-https://www.britannica.com/topic/Maia-Greek-mythology
-https://www.britannica.com/topic/Pleiades-Greek-mythology
-https://www.theoi.com/Nymphe/NympheMaia.html
-https://www.stilus.nl/oudheid/wdo/ROME/GODSDIEN/BONADEA.html

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×