Week van de koloniale geschiedenis

Makers ANNE plaatsen positieve recensie in NRC

NRC pakte afgelopen week nogal uit met een negatieve recensie van het theaterstuk ANNE. De theatermakers besloten op een ludieke manier te reageren. Ze kochten advertentieruimte bij de krant en plaatsten daar, als advertentie, een positieve bespreking die eerder verscheen in de Duitse krant Frankfurter Algemeine.

Campagnebeeld voor de voorstelling ANNE
Campagnebeeld voor de voorstelling ANNE


Over de negatieve recensie in NRC ontstond vorige week enige commotie. De krant besloot voor de bespreking de gehele voorpagina te reserveren. De doodsteek voor het theaterstuk, meenden sommigen. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch werd zelfs uitgenodigd bij De Wereld Draait Door om uit te leggen waarom er zo uitgepakt was met de slechts recensie. “We zijn geen reclamefolder”, verweerde de hoofdredacteur zich.

Geniaal

Theater Amsterdam besloot de lezers van NRC een ander geluid voor te schotelen. In een advertentieblok werd integraal een bespreking geplaatst zoals die in Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Algemeine was verschenen. In tegenstelling tot NRC was deze krant wel erg positief over het stuk. Volgens de Duitse krant is het dagboek van Anne Frank geniaal voor het toneel bewerkt door Leon de Winter en Jessica Durlacher.

Vandermeersch spreekt op Twitter van een “mooie reactie” van de theatermakers.

- advertentie -

Lees ook: Waarom de hele voorpagina vullen met een slechte bespreking?

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: