Massaorganisatie – Betekenis, definitie en herkomst

Massaorganisatie
Massaorganisatie (CC0 - Pixabay - geralt)

Een massaorganisatie is een typisch verschijnsel uit met name de twintigste eeuw. Wat is de betekenis van dit historische begrip? En welke bekende voorbeelden van massaorganisaties kennen we zoal?

Betekenis van de term massaorganisatie

De definitie van een massaorganisatie is een ‘organisatie die werkt voor een groot aantal mensen’ of ‘een instantie met veel leden of aanhangers’. Het betreft vaak volksbewegingen, politieke of sociale organisaties binnen dictaturen die door de staat geïnitieerd worden. Via propaganda en indoctrinatie worden er grote massa’s mensen door de ideeën van een massaorganisatie beïnvloed.

Het begrip moet overigens niet verward worden met de gelijkluidende term massabeweging. Massabeweging is een begrip uit de aardwetenschappen en duidt op beweging van bijvoorbeeld modder- of zandgrond onder invloed van de zwaartekracht.

Enkele voorbeelden van massaorganisaties

Voorbeelden van massaorganisaties vinden we vooral in dictaturen, zoals het communisme in de Sovjet-Unie (bijvoorbeeld onder Lenin en Stalin), in de geschiedenis van de DDR (de SED), Noord-Korea, het fascisme, nazi-Duitsland (de NSDAP in de jaren 1930) en China onder Mao Zedong.

Lees ook: Emancipatiebeweging: de strijd om gelijke rechten
…of: Ideologie: definitie en voorbeelden
…of: Propaganda: betekenis en kenmerken

Bronnen

Gedrukte en online bronnen
-Ronald den Haan (red.), Feniks. Tijdvakken en historische contexten. 4/5 havo (1e druk, 2e oplage; Amersfoort: ThiemeMeulenhoff, 2019) p.170, 250.
-http://www.woorden.org/woord/massaorganisatie
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Massaorganisaties_in_de_DDR
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Massaorganisaties_in_Noord-Korea

Bekijk meer over:

Politieke geschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: