Dark
Light

Mauritshuis verwerft bijzonder stilleven Clara Peeters

Auteur:
1 minuut leestijd

Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen – Clara Peeters, ca. 1615 (Mauritshuis)
Het Mauritshuis in Den Haag heeft het schilderij Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van de Vlaamse schilderes Clara Peeters (ca.1580/1590-1621) verworven uit particulier bezit. Volgens het museum gaat het om een van de beste werken van de kunstenares.

De Antwerpse Clara Peeters was een begaafd schilderes van stillevens uit het begin van de zeventiende eeuw en een van de weinige vrouwelijke kunstenaars uit haar tijd. Hoewel haar werk vandaag de dag erg wordtgewaardeerd, is er over haar leven niets bekend. Haar naam is alleen bekend omdat ze enkele werken voluit heeft gesigneerd, zoals ook de aanwinst van het Mauritshuis.

Peeters was werkzaam tussen 1607 en 1621 en schilderde vooral banketjes waarin ze eenvoudige etenswaren met kostbare voorwerpen combineerde. In het schilderij Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen zijn dat kazen en boterkrullen met krakelingen en een broodje naast een verguld Venetiaans glas en een Chinese Wan Li-schotel met vijgen en amandelen.

Emilie Gordenker, directeur Mauritshuis, naar aanleiding van de aanwinst:

Het Mauritshuis had dit bijzondere schilderij al langer in het vizier, maar pas begin dit jaar bleek de eigenaar bereid om het aan het museum te verkopen. Wij zijn dan ook erg blij dat we opnieuw een zeldzaam schilderij door een zeventiende-eeuwse vrouwelijke kunstenaar uit particulier bezit hebben kunnen verwerven. Bovendien is het ook een belangrijke aanwinst voor de Collectie Nederland.


Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen – Clara Peeters, ca. 1615 (Mauritshuis)


Hoeveel er voor het schilderij is betaald, is niet bekendgemaakt. Vanwege de uitbreiding en renovatie van het museum is deze aanwinst nu te zien op de tentoonstelling Meesters uit het Mauritshuis in het Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf medio 2014 zal het schilderij te zien zijn in de vaste presentatie van het gerenoveerde Mauritshuis.

×