Het Mauritshuis in Den Haag heeft een bijzonder schilderij van Jan Steen aan zijn collectie toegevoegd. Het museum heeft dat dinsdag bekendgemaakt.
Het gaat om het historiestuk Mozes en de kroon van de farao. Het schilderij bevond zich in een particuliere collectie. De zeventiende-eeuwse Nederlandse schilder Jan Steen (1626-1679) maakte het werk rond 1670. Het een afmeting van 78 bij 79 centimeter.
Het Mauritshuis bezat al verschillende werken van Jan Steen zoals
Soo voer gesongen, soo na gepepen
. Aan die collectie is nu dus het historiestuk Mozes en de kroon van de farao toegevoegd. De aankoop komt op een mooi moment. Komend voorjaar is in het Mauritshuis namelijk een tentoonstelling over Jan Steen te zien. Naast schilderijen uit de eigen collectie worden tijdens deze tentoonstelling ook schilderijen uit andere musea en particuliere verzamelingen getoond.
Mozes en de kroon van de farao is het eerste historiestuk van Steen dat het Mauritshuis in zijn collectie heeft. Op het schilderij wordt een zogenaamd apocrief verhaal, een verhaal dat niet in de bijbel wordt beschreven, over Mozes afgebeeld. Dit verhaal vertelt hoe Mozes als klein kind de kroon van de farao kapot trapt. De raadsleden van de farao willen de jonge Mozes hierom doden. Ze zien in hem een vijand van Egypte. Mozes krijgt echter nog een kans om zijn onschuld te bewijzen. De kleuter mag kiezen uit twee dingen: gloeiende kolen of de kroon van Egypte. Mozes gaat voor de kroon maar dan grijpt de aartsengel Gabriël in. Deze zorgt ervoor dat Mozes de gloeiende kolen pakt in plaats van de mooie kroon. De kleuter brandt zijn handjes, maar blijft hierdoor wel in leven.
Van Jan Steen zijn vooral zijn schilderijen van rommelige huishoudens bekend. Minder bekend is dat hij ook ongeveer zeventig historiestukken maakte. Mozes en de kroon van de farao is een voorbeeld van zo’n historiestuk. Hoeveel het Mauritshuis voor het schilderij heeft betaald is niet bekendgemaakt. Het werk is te zien op de aangehaalde tentoonstelling. Deze tentoonstelling loopt van 3 maart tot en met 13 juni 2011.