Dark
Light

Meesterwerk Titiaan te zien in Den Haag

Auteur:
1 minuut leestijd
Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)

In Galerij Prins Willem V in Den Haag is sinds vrijdag een bijzonder schilderij van Titiaan te zien: Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh.

Venus verrijst uit de zee - Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Venus verrijst uit de zee – Titaan, ca.1520 (Edinburgh, National Galleries of Scotland)
Titiaan (1485/1490-1576) was een invloedrijk schilder uit de bloeitijd van de Venetiaanse schilderkunst, de zestiende eeuw. Hij stond bekend om zijn gevoel voor kleur en natuurlijke details en schilderde volgens kenners naarmate hij ouder werd steeds virtuozer.

Zijn Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) dateert uit ongeveer 1520.

Galerij Prins Willem V toont jaarlijks gedurende enkele weken één meesterwerk van een schilder die gewoonlijk niet in Nederland is te zien. Een werk van Titiaan is voor Nederland bijzonder. Alleen in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is een schilderij van de kunstenaar Titiaan te vinden. Vorig jaar was Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen in Den Haag te bewonderen.

De volgende internationale grote meester in dit rijtje is Velázquez. In het najaar van 2015 siert zijn topstuk El bufón don Diego de Acedo, el Primo (1636 – 1638) uit het Museo Nacional del Prado in Madrid de Galerij.

Het werk van Titiaan is tot en met 7 december 2014 in Den Haag te bewonderen.

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×