‘Meisje met de parel’ verlaat Den Haag

Meisje met de parel – Johannes Vermeer, ca. 1665
Het bekende schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer is nog een week te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Daarna reist het schilderij samen met zo’n vijftig topstukken af naar Japan.

Het werk maakt onderdeel uit van de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. In verband met een grote verbouwing was het schilderij de laatste tijd, samen met veel andere topstukken uit de collectie, te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Zo’n vijftig schilderijen, waaronder Meisje met de parel van Vermeer en Het puttertje van Fabritius, zijn in 2012 achtereenvolgens te zien in het Tokyo Metropolitan Art Museum en Kobe City Museum. Daarna reist een selectie van de werken in 2013 af naar de Verenigde Staten.

- advertentie -Het Mauritshuis leent ruim dertig schilderijen uit aan de Young, Fine Arts Museums of San Francisco en High Museum of Art in Atlanta. De Amerikaanse tour eindigt met een selectie van tien topstukken in The Frick Collection in New York.

Het Meisje met de parel is op vrijdag 15 juni dus voorlopig voor het laatst in Nederland (Gemeentemuseum in Den Haag) te bewonderen. Halverwege 2014 opent het vernieuwde Mauritshuis de deuren.

De gehele vaste collectie is dan weer terug in Den Haag en te zien in het volledig gerenoveerde stadspaleis.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier