Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Metropolitan geeft Toetanchamon-stukken terug

1 minuut leestijd

Metropolitan
Het Metropolitan Museum of Art in New York sprak afgelopen november met hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst af om negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon terug te geven aan Egypte. De spullen worden deze week officieel overgedragen.

Het Amerikaanse museum liet de stukken de afgelopen jaren uitgebreid onderzoeken. Van de negentien objecten staat volgens het Metropolitan vast dat ze afkomstig zijn uit de in 1922 door Howard Carter ontdekte graftombe van farao Toetanchamon.De voorwerpen belandden tussen 1920 en 1940 in de collectie van het Metropolitan.

Volgens het museum hadden de voorwerpen – waaronder een sfinxfiguur, juwelen en een bronzen miniatuur van een hondje – Egypte nooit mogen verlaten.

De stukken zullen de komende tijd tentoongesteld worden in het Egyptisch Museum in Caïro. Het is de bedoeling dat ze vanaf volgend jaar onderdeel gaan uitmaken van de vaste collectie van een nieuw museum bij de piramides van Gizeh dat gewijd is aan het leven van Toetanchamon.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: