Week van de koloniale geschiedenis

Metropolitan geeft Toetanchamon-stukken terug

Metropolitan
Het Metropolitan Museum of Art in New York sprak afgelopen november met hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst af om negentien voorwerpen uit het graf van Toetanchamon terug te geven aan Egypte. De spullen worden deze week officieel overgedragen.

Het Amerikaanse museum liet de stukken de afgelopen jaren uitgebreid onderzoeken. Van de negentien objecten staat volgens het Metropolitan vast dat ze afkomstig zijn uit de in 1922 door Howard Carter ontdekte graftombe van farao Toetanchamon.De voorwerpen belandden tussen 1920 en 1940 in de collectie van het Metropolitan.

- advertentie -

Volgens het museum hadden de voorwerpen – waaronder een sfinxfiguur, juwelen en een bronzen miniatuur van een hondje – Egypte nooit mogen verlaten.

De stukken zullen de komende tijd tentoongesteld worden in het Egyptisch Museum in Caïro. Het is de bedoeling dat ze vanaf volgend jaar onderdeel gaan uitmaken van de vaste collectie van een nieuw museum bij de piramides van Gizeh dat gewijd is aan het leven van Toetanchamon.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: