Middelburg herdenkt ‘Het Vergeten Bombardement’

1 minuut leestijd

De stad Middelburg zal volgend jaar uitgebreid stilstaan bij het Duitse bombardement dat de stad in 1940 trof. De grote herdenking wordt georganiseerd door het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg.

Veel minder bekend dan het bombardement op Rotterdam is het bombardement op Middelburg. Drie dagen nadat het historische centrum van Rotterdam verwoest was, ging een groot deel van het historische stadshart van de Zeeuwse hoofdstad eveneens in vlammen op.

17 mei 1940

Foto's: vergetenbombardementmiddelburg.nl
Foto’s: vergetenbombardementmiddelburg.nl
De binnenstad van Middelburg veranderde op 17 mei 1940 in een rokende puinhoop. Rond 13.30 wierp een formatie Heinkel 111’s bommen af boven de stad. In Middelburg bevonden zich op dat moment zowel Franse als Nederlandse militairen waarmee de stad voor de Duitsers een militair doel werd. Net als in Rotterdam richtten met name de branden na het bombardement grote schade aan.

Volgend jaar is het exact zeventig jaar geleden dat een groot deel van het historische stadshart van Middelburg werd verwoest. Met een grootse herdenking moet deze gebeurtenis ‘voor nu en altijd’ op de kaart worden gezet. Er zullen verschillende exposities opgezet worden en daarnaast komen er rondleidingen door Middelburg. De herdenking is een initiatief van de Adriaan van Westreenen Stichting. De organisatie van de herdenking is in handen van het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg. Op de website www.vergetenbombardementmiddelburg.nl worden geïnteresseerden de komende tijd op de hoogte gehouden van de evenementen die op stapel staan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×