Dark
Light

‘Mogelijk restanten vlaggenschip Walcheren opgedoken’

Auteur:
1 minuut leestijd

Een van de opgedoken balken – Foto: Defensie
Medewerkers van de Koninklijke Marine en de Defensie Duikgroep hebben de afgelopen dagen mogelijk restanten van het historische schip Walcheren opgedoken. Defensie heeft dat bekendgemaakt.

Vlaggenschip Walcheren
De marine deed begin deze week op verzoek van de provincie Zeeland onderzoek in de Scheldemonding, voor de rede van Vlissingen. In 1689 zonk ongeveer op deze locatie het zeventiende-eeuwse vlaggenschip Walcheren. Dit schip nam deel aan een groot aantal zeeslagen en vergezelde stadhouder Willem III in 1688 toen die met vloot naar Engeland reisde om daar koning te worden.

De terugreis naar Nederland verliep voor de Walcheren aanvankelijk voorspoedig. Bij aankomst in Vlissingen voet het schip echter te dicht langs de kust om zich goed te tonen aan de massaal toegestroomde bevolking. Door een windvlaag en sterke stroming stootte de Walcheren waarschijnlijk tegen het Westerhoofd. Er werd een gat geslagen in de romp en het schip zonk voor het oog van de duizenden inwoners van Vlissingen. Hierbij kwamen 24 opvarenden om het leven.

Het scheepswrak lag lange tijd in de weg en uiteindelijk werd besloten het wrak met buskruit vernietigd, om de vaarroute naar de zogenaamde Koopmanshaven open te houden.

Bakstenen muurtje en balken

Het complete scheepswrak van de Walcheren is dus niet meer de Scheldemonding te vinden. De marine denkt de afgelopen dagen echter wel enkele restanten van het historische schip te hebben opgedoken. Er zijn tot nu toe twee balken van 2 en 8 meter lengte aangetroffen. Waar de kortere versie eeuwenoud blijkt te zijn, lijkt de langste balk echter van een jongere datum. Daarnaast is er een eeuwenoud bakstenen muurtje gevonden. Dit muurtje kan volgens een Zeeuwse archeoloog onderdeel uitgemaakt hebben van de broodbakoven van de Walcheren.

De gevonden voorwerpen worden in overleg met de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en culturele instellingen nader onderzocht.

Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis

×